ENKHUIZEN - De afgelopen maanden is er groot onderhoud uitgevoerd aan de Koepoort. Het eeuwenoude monument was toe aan een flinke opknapbeurt. De gemeente Enkhuizen gaf hiertoe de opdracht, de gemeente ontving subsidie van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed voor het herstel. Een groot deel van de Koepoort is nu opgeknapt, maar het werk is nog niet klaar. Zodra er weer budget beschikbaar is, volgt de volgende fase in het onderhoud. Nu zijn de werkzaamheden uitgevoerd die niet langer konden wachten.


Herstel stedemaagd en windvaan

Omdat het zo’n oud pand is vereiste het onderhoud een zorgvuldige en specialistische aanpak. Het Enkhuizer aannemersbedrijf EAB voerde het herstel van het monumentale pand uit. Onder andere werden er scheuren in het natuursteen gerepareerd, muurankers ontroest en leibedekking hersteld. Vorige week werd de stedemaagd weer teruggeplaatst op de vertrouwde plek op de Koepoort aan de stadzijde.

Het bekende beeld is helemaal opnieuw geschilderd en opgeknapt door schildersbedrijf Klaver. Er ontbrak nog één belangrijk onderdeel aan de Koepoort: de windvaan. Op 5 december plaatste wethouder Win Bijman de vaan weer terug op zijn vertrouwde plek.