ENKHUIZEN - Door de inval in Oekraïne is een stroom mensen op de vlucht voor het oorlogsgeweld. Zij worden nu nog veelal opgevangen in de buurlanden, maar het is zeer voorstelbaar dat er ook een aanzienlijk aantal van hen richting Nederland komt.


Burgemeester Eduard van Zuijlen doet – ook namens het college en de gemeenteraad – daarom een dringende oproep aan iedereen die een accommodatie heeft. ”Het is fantastisch om te zien dat er binnen onze gemeente al verschillende acties voor hulp op gang zijn gezet. Het moet dan toch ook mogelijk zijn om in Enkhuizen opvang aan te bieden. Daarom roep ik iedereen op die een accommodatie of ruimte beschikbaar heeft voor Oekraïense vluchtelingen, dit zo spoedig mogelijk aan Vluchtelingenwerk én aan de gemeente te melden. ”

Vanuit de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord wordt geïnventariseerd wat er aan opvanglocaties geboden kan worden. Voor onze regio ligt er op dit moment een opgave om 1.000 mensen op te vangen. De gemeente is daarom aan het zoeken naar geschikte opvanglocaties voor Oekraïense vluchtelingen. Het gaat nu om accommodaties voor korte termijn opvang voor vermoedelijk een periode van een aantal weken tot enkele maanden. De tijd die nodig is om opvang voor middellange en langere termijn te realiseren.

Oekraïense vluchtelingen opvangen in uw accommodatie

We zien dat mensen opvangplekken aanbieden in hotels, bed and breakfasts, maar ook bijvoorbeeld in vakantieparken en op boten.

Heeft u een opvangplek ter beschikking voor Oekraïense vluchtelingen, dan verzoeken wij u, dit zo spoedig mogelijk door te geven door een e-mail te sturen naar meldpuntoekraine@sed-wf.nl. Vermeld daarbij uw naam, adres, het aantal beschikbare slaapplaatsen en de beschikbare periode. Wij vragen om uw gegevens, zodat wij de vluchtelingen en u ook gericht extra hulpverlening kunnen aanbieden.

Oekraïense vluchtelingen thuis opvangen

De gemeente krijgt daarnaast ook vragen van inwoners over de mogelijkheid om Oekraïense vluchtelingen thuis, of in een recreatiewoning aan huis, op te vangen. Dat is hartverwarmend! Vluchtelingenwerk Nederland coördineert particuliere opvangplekken. Mocht u als particulier een opvangplek kunnen en willen bieden aan Oekraïense vluchtelingen, dan kunt u dit aanmelden bij Vluchtelingenwerk Nederland. Deze organisatie heeft daarvoor het landelijk platform nederlandvoorvluchtelingen.nl ingesteld. Indien u zich bij Vluchtelingenwerk heeft aangemeld, verzoeken wij u vriendelijk ook ons daarover zo spoedig mogelijk te informeren. Dit kunt u doen door een e-mail te sturen naar meldpuntoekraine@sed-wf.nl. Vermeld daarbij uw naam, adres, het aantal beschikbare slaapplaatsen en de beschikbare periode. Wij vragen om uw gegevens, zodat wij de vluchtelingen en u ook gericht extra hulpverlening kunnen aanbieden.

Ontwikkelingen gaan snel

De ontwikkelingen in Oekraïne gaan zeer snel en de situatie verandert vrijwel dagelijks. Feitelijke informatie over de stand van zaken is daarom al snel weer achterhaald. Zodra er meer bekend is over de opvang van mensen informeren wij u hierover.