ENKHUIZEN/STEDEBROEC - Gemeenten Stede Broec en Enkhuizen brengen een vaarkaart uit voor een historische vaarroute door hun gemeenten. De vaarkaart toont de vaarroute en vertelt het verhaal van de historische vaarwegen en de sporen die deze hebben nagelaten in het huidige landschap.

De gemeente Stede Broec en Enkhuizen kennen van oudsher tientallen vaarwegen dwars door de woonwijken en de stad. Deze vaarwegen zijn met elkaar verbonden. De vaarwegen hadden vroeger een belangrijke functie voor boeren en tuinders. Tegenwoordig is varen in Stede Broec en Enkhuizen in de zomermaanden één van de meest populaire vrijetijdsbestedingen van inwoners en bezoekers.

Historische verhalen tijdens vaartocht
Dat er zoveel vaarwegen in Stede Broec en Enkhuizen zijn, heeft alles met het (agrarische) verleden te maken. Ook de voormalige Zuiderzee heeft nog altijd z’n sporen nagelaten in het huidige landschap rondom Stede Broec en Enkhuizen. Wethouder Nico Slagter van Stede Broec: “Toch is dit verleden voor veel inwoners en bezoekers redelijk onbekend. Daarom bieden wij met de nieuwe vaarkaart korte historische verhalen die leuk zijn om te lezen voor en tijdens een vaartocht.”

De verbinding van de vaarwegen tussen beide gemeenten maakt het mogelijk om ook het water binnen de vestingwal van Enkhuizen te bereiken. Burgemeester Eduard van Zuijlen van Enkhuizen: “Mensen kunnen vanaf het water elementen ontdekken die karakteristiek zijn voor de ontwikkeling van Enkhuizen en het gebied daaromheen. Het is mooi dat de verhalen daarover zijn te vinden op de vaarkaart.”

Overhandiging vaarkaart

Stichting Marketing Enkhuizen heeft de vaarkaart in opdracht van gemeenten Stede Broec en Enkhuizen gemaakt. Daarbij heeft de stichting nauw samengewerkt met de historische verenigingen Oud Stede Broec en Oud Enkhuizen. Donderdag 24 juni overhandigt Stichting Marketing Enkhuizen samen met vertegenwoordigers van Oud Stede Broec en Oud Enkhuizen de vaarkaart aan wethouder Slagter en burgemeester Van Zuijlen.

Verspreiding kaart
De nieuwe vaarkaart wordt deze week huis-aan-huis verspreid in Stede Broec en Enkhuizen. Ook is de kaart verkrijgbaar bij verschillende toeristische informatiepunten, havenkantoren en verschillende recreatieve ondernemers waaronder ook horeca.

Ode aan het Landschap
De promotie van de vaarroutes past goed binnen de toeristische campagne van het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC). Deze campagne is opgezet voor 2021 en 2022 met als thema: Ode aan het Landschap. Daarmee wil het NBTC zorgen voor meer kennis, aandacht en waardering voor ‘ons eigen’ Nederlandse landschap