WEST-FRIESLAND - Laadt u smartphone en andere elektrische apparaten ook overdag op en haalt u de stekker uit het stopcontact als u even boodschappen gaat doen? Dan bent u goed bezig! De Nationale Brandpreventieweken staan dit jaar in het teken van veilig opladen en veilig gebruik van accu’s. Daarover geeft de brandweer u graag enkele tips mee.

De helft van het aantal woningbranden wordt veroorzaakt door elektrische apparaten. Dat komt door de toename van het aantal elektrische apparaten in huis. Denk bijvoorbeeld aan je smartphone, tablet en laptop. Gelukkig kun je zelf veel doen om brand te voorkomen.

Tip 1: Laad apparaten overdag op, niet ’s nachts. Is u telefoon, tablet of apparatuur volledig opgeladen? Dan is het verstandig meteen de stekker uit het stopcontract te halen. Zo voorkomt u dat het apparaat ‘overladen’ is en de batterij of accu oververhit raakt.
Tip 2: Gebruik originele laders en snoeren. Zorg er ook voor dat de aansluiting van de oplader schoon is.
Tip 3: Zet het apparaat, zoals een laptop, op een vlakke ondergrond zodat deze kan ventileren.

Zorg ervoor dat apparaten, opladers en batterijen hun warmte goed kwijt kunnen. Bedek ze dus niet en leg ze niet op of tussen de kussens van bijvoorbeeld een bank.

Brandweer zoekt speurneuzen
Vooral jongeren maken veel gebruik van oplaadbare apparaten zoals een smartphone. In de online game ‘Brandweer zoekt speurneuzen’ gaan kinderen op zoek naar de oorzaak van de brand en leren ze hoe ze oplaadbare apparaten veilig kunnen opladen. Speel de online game op: www.brandweerzoektspeurneuzen.nl.