WESTFRIESLAND - Voor mantelzorgers is de zorg voor hun partner, kind(eren), andere familieleden of vrienden een groot deel van hun dagelijks leven. Veel mantelzorgers werken daarnaast ook. Extra hulp helpt hen om deze zorg te kunnen blijven geven. Daarom kunnen zij extra huishoudelijke hulp aanvragen bij de gemeente. ‘Het is belangrijk dat mantelzorgers deze extra ondersteuning krijgen. Deze regeling is er speciaal voor hen. Kent u iemand die deze extra hulp kan gebruiken? Dan vragen wij u om hen op deze extra hulp te wijzen’, aldus regiowethouders Theo van Eijk (gemeente Hoorn) en Dorus Luyckx (gemeente Enkhuizen).

Mantelzorgers ontlasten
De situatie van elke mantelzorger is anders. Soms geven zij mantelzorg aan hun kind(eren) of hun partner thuis, soms aan familie of vrienden die ergens anders wonen. Extra hulp kan het voor de mantelzorger makkelijker maken om werk en zorgen voor jezelf en een ander vol te houden. Daarom is er de huishoudelijke hulptoelage. Op die manier blijft er voor mantelzorgers ook tijd over voor andere dingen. Deze extra hulp voor 36 uur per jaar (gemiddeld 3 uur in de maand) kan bij hun thuis of bij degene die zij verzorgen ingezet worden tegen een goedkoop tarief.

Wanneer extra hulp aanvragen?

Mantelzorgers die in de regio Westfriesland wonen en minimaal 3 maanden voor 8 uur per week mantelzorg verlenen, kunnen de huishoudelijke hulp toelage aanvragen. De extra hulp is in te zetten in de regio. Omdat elke situatie anders is, raden we u aan om altijd even contact te zoeken met het gebieds- of wijkteam. Zij helpen u verder. De huishoudelijke hulptoelage kan ook aangevraagd worden door inwoners die (extra) huishoudelijke hulp willen.

Hoe kunt u de extra huishoudelijke hulp aanvragen?

Mantelzorgers kunnen de extra hulp aanvragen in de gemeente waar zij wonen. Op de website van uw gemeente vindt u meer informatie over het aanvragen. U heeft als aanvrager zelf in de hand wanneer de zorgaanbieder de extra hulp komt geven.

Zeer goedkoop tarief

De extra huishoudelijke hulp kost een mantelzorger €5,00 per uur. De rest van het tarief wordt betaald door de gemeente. In de gemeente Hoorn is de extra hulp gratis als deze wordt ingezet via het mantelzorgcompliment.

Deelnemende zorgaanbieders

De extra hulp wordt verzorgd door zorgaanbieders waar de regio een contract mee heeft. De volgende zorgaanbieders werken mee met deze regeling:

  • Altijd Zorg Aanwezig (AZA)
  • De Nieuwe Zorg Thuis
  • HoMe thuishulp
  • Schoonmaakbedrijf Koster& Co, Miep
  • Pittig
  • Wilgaerden
  • Stichting Zorghulp Westfriesland/Hulpvaardig

Meer informatie of aanvragen?

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de gemeente of de gebieds- of wijkteam in de buurt.