ENKHUIZEN - De gemeenten Stede Broec, Enkhuizen en Drechterland hebben hun handen ineengeslagen om de vluchtelingen uit Oekraïne op te vangen. Deze vluchtelingen hebben vaak geen beschikking meer tot hun financiële middelen. De Rijksoverheid heeft daarom een leefgeldregeling aangekondigd. Vooruitlopend hierop hebben de drie gemeenten een eigen regeling vastgesteld, gebaseerd op de eerder aangekondigde bedragen van het Rijk.


Prepaid bankkaart

Afgelopen vrijdag en zaterdag ontvingen de Oekraïense vluchtelingen die bij de gemeenten Stede Broec, Enkhuizen of Drechterland ingeschreven staan één SimpledCard per gezin. Dit is een prepaid bankkaart, waarop wekelijks een vast bedrag wordt gestort. Dit bedrag is bedoeld als ondersteuning voor de noodzakelijke uitgaven, zoals boodschappen en dagelijkse verzorging.

Hoogte van het bedrag

Via de leefgeldregeling van de gemeenten ontvangen de vluchtelingen €60,- per persoon per week. Indien deze mensen in een gastgezin verblijven ontvangen ze een aanvullend bedrag van €75,- per week voor het eerste gezinslid, €25,- voor het tweede gezinslid en €12,50 voor ieder volgend gezinslid met een maximum van €125,- per gezin per week. De vluchtelingen kunnen het aanvullende deel gebruiken om bij te dragen aan de kosten van het gastgezin. Wij vragen hen om in gesprek te gaan met hun gastgezin over welke bijdrage gewenst is.