ENKHUIZEN - Op vrijdag 4 maart opende wethouder Dorus Luyckx op feestelijke wijze een nieuwe gratis kinderwandelroute door Enkhuizen. Alle (groot-)ouders en kinderen waren uitgenodigd. De route is een leuke en leerzame speurtocht van ongeveer 2 kilometer voor jonge kinderen vanaf 3 jaar.

Op pad met dwergje Berend
In Enkhuizen ga je samen op reis met dwergje Berend. Hij neemt je mee door het Snouck van Loosenpark, de stad en langs de haven. De route is te herkennen aan een ronde afbeelding van een kabouter. Tijdens de wandeling geeft dwergje Berend allemaal leuke opdrachten en weetjes aan de kinderen.

De route begint tegenover het station, op de Stationsweg, aan de kant van de haven. Wandelaars scannen aan het begin van de route een QR-code met een mobiele telefoon, waarmee een website wordt geopend. Daar staan alle opdrachten die bij de kabouterafbeeldingen op het pad horen.

Buiten bewegen wordt extra leuk
Wethouder Dorus Luyckx is enthousiast over het nieuwe dwergpad: “We nodigen graag alle (groot-)ouders uit om samen met hun kinderen lekker naar buiten te gaan en te bewegen. Het nieuwe dwergpad maakt dit extra leuk en stimuleert kinderen om actief buiten te spelen. Laten we samenwerken aan een gezonde toekomst van de jeugd!”

JOGG: Gezonde Jeugd, Gezonde Toekomst
Sinds oktober is de gemeente Enkhuizen JOGG-gemeente. Zij vinden het namelijk belangrijk dat kinderen opgroeien in een gezonde omgeving.

Door middel van de JOGG-aanpak (Gezonde Jeugd, Gezonde Toekomst) wordt hier de komende drie jaar aan gewerkt. Fleur de Wit is aangesteld als JOGG-regisseur. Zij gaat samen met kinderopvang, jeugdgezondheidszorg, maatschappelijke organisaties, verenigingen en bedrijven aan de slag om een gezondere leefomgeving te creëren, met aandacht voor voldoende beweging, gezonde voeding en ontspanning. Het moet voor kinderen namelijk makkelijker worden om gezonde keuzes te maken. Voorafgaand aan de opening van het kinderwandelpad ondertekenden de wethouder, JOGG en Fleur officieel de JOGG-overeenkomst.

De kinderwandelpaden zijn een gezamenlijk initiatief van de gemeenten Enkhuizen, Koggenland en Medemblik en mede mogelijk gemaakt door JOGG. In elke gemeente wordt een kinderwandelpad geopend. Op woensdag 2 maart om 15.30 uur in Koggenland door wethouder Win Bijman, op vrijdag 4 maart in Enkhuizen en op woensdag 9 maart om 15.00 in Medemblik door wethouder Joset Fit.