ENKHUIZEN - Helaas is er bij een 7-tal iepen op de Vest iepziekte geconstateerd. Het gaat om 5 bomen ter hoogte van camping de Vest en 2 bomen ter hoogte van de Nanne Sluistraat 36. De bomen worden maandag gekapt.

Komen er nieuwe bomen terug?
Ja, de gemeente plant nieuwe iepen terug. Deze zijn van een soort die bestand is tegen de iepziekte. Voor extra veiligheid wachten we altijd twee jaar met herplant, zodat de ziekte uit de grond is verdwenen. Toen de oude bomen, net na de Tweede Wereldoorlog geplant werden, bestond deze resistente soort nog niet.

Bestaat er een vaccin tegen de iepziekte voor de bestaande bomen?
Er is inderdaad een vaccin op de markt. De gemeente Enkhuizen heeft hier in het verleden mee gewerkt, maar de bomen werden evengoed ziek. Daarom is enkele jaren geleden besloten te stoppen met het vaccin dat ieder jaar opnieuw moest worden toegediend.

Worden de gekapte bomen gebruikt/verkocht als brandhout?
Nee, want dit kan de ziekte verder verspreiden. Het is in Enkhuizen daarom streng verboden om ongeschild iepenhout op te slaan. Geschild iepenhout mag wel opgeslagen worden en gebruikt worden als kachelhout.

De gemeente Enkhuizen hecht heel veel waarde aan de iepen op de Vest en aan alle andere bomen in Enkhuizen. Wij voeren actief beleid om bomen zo goed mogelijk te verzorgen en te behouden.