ENKHUIZEN - In verband met de iepziekte heeft de gemeente een aantal bomen moeten kappen bij onder andere camping de Vest. De bomen worden meteen gekapt om te voorkomen dat de ziekte overslaat op andere bomen.

Nieuwe bomen

De gemeente plant nieuwe iepen terug die bestand zijn tegen de iepziekte. Voor extra veiligheid wachten we altijd twee jaar met herplant, zodat de ziekte uit de grond is verdwenen. Toen de oude bomen, net na de Tweede Wereldoorlog geplant werden, bestond deze resistente soort nog niet.

Geen brandhout

De gekapte bomen worden niet voor brandhout gebruikt, dit kan namelijk de ziekte verder verspreiden. Het is in Enkhuizen daarom verboden om ongeschild iepenhout op te slaan. Geschild iepenhout mag wel opgeslagen worden en gebruikt worden als kachelhout.

Iepziekte-beleid

De gemeente Enkhuizen hecht heel veel waarde aan de iepen en alle andere bomen in Enkhuizen. Wij voeren actief beleid om bomen zo goed mogelijk te verzorgen en te behouden. Zieke bomen worden binnen 48 uur gekapt en er wordt intensief gecontroleerd op nieuwe ziektegevallen. We hebben goede hoop dat we de uitbraken uiteindelijk een halt kunnen toeroepen. De uitval door iepziekte is de afgelopen 5 jaar jaarlijks minder dan 1% van het totale iepenbestand.