ENKHUIZEN - Tijdens de Compostdag op zaterdag 25 maart kunt u tussen 08.00 - 15.00 uur gratis compost scheppen bij de gemeentewerf aan het Witte Hert in Enkhuizen. De compost wordt buiten de hekken aangeboden en u mag dit zelf inladen. Het compost blijft liggen tot het op is. U kunt een aantal zakken of een aanhanger meenemen om uw compost in te vervoeren. Let wel, het is verplicht om uw aanhanger af te dekken met een zeil of net. Uw gft-afval vormt de basis voor groen gas en compost.

Voordelen van compost

Uw etensresten, uitgebloeide bloemen en koffeprut vormen de basis voor compost en is een supergrondstof voor de bodem. Iedere volle gft-bak van 140 liter staat gelijk aan zo’n 15 tot 20 kilo compost. Het verbetert de structuur van de grond en regelt de doorlaatbaarheid. Bovendien activeert compost het leven in de bodem en slaat het voedingsstoffen voor planten op. Daarnaast gaat compost bodemziekten tegen.

Afval scheiden. Samen halen we eruit wat erin zit

Een gemiddeld huishouden heeft 160 kilo gft per jaar. De helft hiervan, 80 kilo, belandt in de gft-bak. De andere helft in de restafvalbak en dat is zonde. Want een volle gft-bak levert voldoende groen gas om 21 dagen lang mee te koken of bijna een dag het huis mee te verwarmen. Naast compost van gft-afval kan er ook van uw grof tuinafval compost worden gemaakt. Drie kruiwagens grof tuinafval staan gelijk aan zes zakken compost.

Meer informatie

Meer informatie over gft en het scheiden van afval vindt u op www.hvcgroep.nl. Op www.compostdag.nl vindt u meer informatie over de compostdag.
Andere locaties waar u compost kunt scheppen zijn:
• gemeentewerf Hoogkarspel Zuiderwijzend 7
• gemeentewerf Bovenkarspel De Tocht 10
• parkeerplaats sportcomplex de Valken in Hem