ENKHUIZEN - Op 24 februari 2023 van 19.30 - 20.00 uur klinkt het carillon van de Zuidertoren in Enkhuizen. Frits Reynaert, de stadsbeiaardier van gemeente Enkhuizen, speelt dan enkele Oekraïense liederen, aangevuld met bekendere muziek van hoop. Hij opent en besluit zijn bespeling met het spelen van het Oekraïense volkslied. Dit doet hij namens de gemeente Enkhuizen om solidariteit en compassie te betuigen met de slachtoffers van de oorlog in Oekraïne in de regio.

Muzikale steun voor Oekraïners Op 24 februari 2023 is het een jaar geleden dat het Russische leger Oekraïne binnenviel. Er wordt nog steeds gevochten. De impact van de oorlog is enorm, vooral voor de Oekraïense burgerbevolking van wie velen vluchtten, ook naar Nederland, Westfriesland, Stede Broec, Enkhuizen en Drechterland. Burgemeester Eduard van Zuijlen van gemeente Enkhuizen: ‘Wat mooi dat onze stadsbeiaardier met een van onze oude, heel bijzondere carillons de Oekraïners in onze stad een hart onder de riem gaat steken. Het onderstreept nog eens de breed gevoelde gastvrijheid van Enkhuizen. Daar ben ik heel blij mee.’

Nationale samenwerkingsactie Dat Frits Reynaert een van de Enkhuizer carillons bespeelt is onderdeel van een nationale samenwerkingsactie van beiaardiers en de Rotary. Doel is om zo veel mogelijk carillons te laten klinken als een roep om vrede, om mensen te verbinden en om compassie te tonen. In dit geval met de slachtoffers van de oorlog in Oekraïne. Beiaardiers hebben wereldwijd contact en zetten zich regelmatig in om met hun muziek ergens aandacht voor te genereren.