ENKHUIZEN - De gemeente Enkhuizen heeft een schikking getroffen met de architect van de Drommedaris, Hans Kuiper. Dat bevestigen beide partijen aan NH Nieuws. Kuiper had de gemeente voor de rechter gedaagd omdat hij volgens hem nog ruim 80.000 euro te goed had.

De architect zou het geld krijgen als de renovatie binnen het budget zou blijven. Maar omdat het project duurder uitpakte had hij volgens de gemeente nergens recht op. In juli 2016 vertelde Kuiper dat niet hij het probleem was, maar dat de gemeente geen idee had waar het mee bezig was. "Het is een chaos qua organisatie geweest wat de gemeente veel geld heeft gekost", vertelde hij eerder tegen NH Nieuws. "Die overschrijding komt door extra wensen waarop ik geen invloed had, maar ook door een jaar durende ruzie tussen de gemeente en de huurder van de Drommedaris. Daarnaast werden zonder te vragen waarom, claims van de aannemer betaald. Daar kan ik toch niet de dupe van worden?"'

Erg tevreden met de schikking'
In november van het vorig jaar stonden beide partijen tegenover elkaar in de rechtbank. De rechter adviseerde een schikking met elkaar te treffen. Een eerste, onbekend bod, van de gemeente werd door de architect nog afgewezen. Maar nu is er dan alsnog een schikking getroffen. Kuiper liet eerder al weten dat daaruit moest blijken dat de gemeente erkent dat ze fout zaten. En dat is blijkbaar gebeurd, al is de hoogte van het bedrag geheim. "Ik ben erg tevreden, dus dan weet je wel wat dat betekent", zegt Kuiper in een reactie.

Een woordvoerder van de gemeente laat weten geen mededelingen te doen. Met met de schikking lijkt drie jaar na de heropening van de Drommedaris eindelijk een einde te zijn gekomen aan een project vol problemen. Een renovatie die op papier 14.000 euro duurder uitpakte dan begroot, maar volgens direct betrokkenen eigenlijk enkele tonnen was. En waarover de zowel de architect als de projectleider zeiden dat ze een project zoals dit nooit hadden meegemaakt.