ENKHUIZEN - De gemeente Enkhuizen denkt na over de toekomst van toerisme in Enkhuizen. In een nieuwe Visie op Toerisme wordt beschreven hoe wij de komende jaren om willen gaan met toerisme. Hierbij vragen wij de hulp van alle betrokkenen. Dat zijn bijvoorbeeld ondernemers, raadsleden en inwoners.

Visie op Toerisme


Door de jaren heen is Enkhuizen uitgegroeid tot een levendige stad. Met de auto, fiets, boot of trein weten talloze bezoekers Enkhuizen te vinden. Voor de één is het een kort bezoek aan het Zuiderzeemuseum of Sprookjeswonderland, voor de ander om er een paar dagen te verblijven en veel meer van de stad en regio te zien. Het college vindt dat het tijd wordt om de impact van het toerisme op de stad in kaart te brengen. Met de vele toeristische attracties en een nieuw vakantiepark liggen er veel kansen. Deze kunnen we nog meer benutten als we een actueel beeld hebben van de bezoekersaantallen, de spreiding van bezoekers door het jaar heen en eventuele knelpunten die bezoekers ervaren als zij naar Enkhuizen komen. Daarnaast is ook de balans voor de eigen inwoners belangrijk.

Mening van inwoners Het maken van een visie is niet eenvoudig. Daarom krijgen wij hulp van onderzoeks- en adviesbureau Respons. Zij hebben onder andere een digitale vragenlijst gemaakt. Wij nodigen inwoners uit om deel te nemen aan een enquête over het toerisme in Enkhuizen. Of zij nu een trotse of kritische inwoner zijn, alle inzichten zijn belangrijk om het toerisme in onze prachtige stad te behouden en verbeteren. Wij willen de mening van inwoners horen, zodat wij kunnen streven naar een nog betere ervaring voor bezoekers en bewoners. Deelname is volledig anoniem en wordt gebruikt om meer inzicht te krijgen van wat Enkhuizen nu en in de toekomst een mooie plek maakt om te bezoeken en te wonen.

Vervolg

Nadat de enquête is gesloten gaat bureau Respons aan de slag met het verwerken van de resultaten. Ook zijn zij al in gesprek met andere betrokkenen en organiseren zij een themavond voor de gemeenteraad. Het doel is om niet alleen een visie, maar ook een programma met concrete acties vast te stellen, waar de gemeente samen met ondernemers direct mee aan de slag kan. Naar verwachting wordt de Visie op Toerisme in het eerste kwartaal van 2024 voorgelegd aan de gemeenteraad.