ENKHUIZEN - De komende jaren zijn er weer engelen te horen op de Houtribdijk tussen Lelystad en Enkhuizen. Niet zoals vroeger via de FM-frequentie, maar via een speciale app. Rijkswaterstaat, beheerder van de Houtribdijk, heeft deze app voor de komende drie jaar geadopteerd. De Houtribdijk krijgt daarmee weer een culturele belevenis door het ´grootste´ kunstwerk van Nederland te heropenen.

Wie tussen 1994 en 2000 over de Houtribdijk reed, kon afstemmen op FM-frequentie 98.0 en engelen horen zingen. De zogeheten Engelenzender was een kunstwerk van Moniek Toebosch (1948- 2012). Zij wilde met dit audiokunstwerk een persoonlijke schuilplaats bieden, waarbij de auto transformeerde tot een soort eigentijdse wegkapel. Af en toe klonken ook de woorden geloof, hoop en liefde - in vijf verschillende talen.

Op 31 december 1999 werd de radiozender uit de lucht gehaald. In 2019 blies Museum de Fundatie in Zwolle, in samenspraak met de erven Toebosch, de engelenzender tijdelijk nieuw leven in, in de vorm van de app ‘Engelen/Angels’.

Nabijheid Houtribdijk
De app Engelen/Angels is te vinden in de Apple Store en Google Play Store. Net als bij de oorspronkelijke FM-frequentie zingen de engelen van de app alléén in de onmiddellijke nabijheid van de Houtribdijk. In verband met de verkeersveiligheid komen er geen borden langs de weg (N307). Wel staat er vanaf vandaag een informatiebord op Trintelhaven halverwege de dijk. Hier kunnen bezoekers veilig de Engelenzender downloaden en beluisteren. Bijvoorbeeld in de auto als eigentijdse kapel, óf staand op de dam van Trintelhaven met uitzicht op het IJsselmeer.