ENKHUIZEN - Inwoners van Enkhuizen met een inkomen tot 130% van de bijstandsnorm en een vermogen onder de bijstandsgrenzen kunnen een eenmalige energietoeslag krijgen. Mensen die aan de voorwaarden voldoen en die bij de gemeente bekend zijn, ontvangen de energietoeslag automatisch op hun rekening. Inwoners die de toeslag niet automatisch hebben ontvangen, kunnen deze vanaf 5 december 2023 zelf (laten) aanvragen.

Toeslag van €800 tot €1300


Inwoners met een inkomen tot 120% van het sociaal minimum krijgen € 1.300. Mensen met een inkomen tussen 120% en 130% van het sociaal minimum € 800. Daarnaast geldt een vermogenstoets. Alleenstaanden met een vermogen boven € 7.605 en samenwonenden/gehuwden boven € 15.210 hebben geen recht. Inwoners die aan de onderstaande voorwaarden voldoen en bij de gemeente bekend zijn, ontvangen de energietoeslag automatisch.

Vanaf 5 december zelf aan te vragen

Inwoners die de toeslag niet automatisch hebben ontvangen, kunnen deze vanaf 5 december 2023 zelf (laten) aanvragen. Dit kan via www.enkhuizen.nl/energietoeslag. Inwoners die online zelf geen aanvraag kunnen doen of moeite hebben met digitale zaken, kunnen – op afspraak - een papieren aanvraagformulier krijgen bij de balie van het stadskantoor. Ook kunnen zij voor hulp bij het aanvragen terecht bij Voor Elkaar in Enkhuizen, IJsselzand, Anjerstraat 1 in Enkhuizen.

Voorwaarden voor de toeslag


· Iemand woont in de gemeente Enkhuizen en is Nederlander of daarmee gelijkgesteld op grond van het verblijfsdocument
· Woont zelfstandig en betaalt iedere maand woonkosten (huur of hypotheek) en de kosten van gas en elektriciteit
· Het (gezamenlijke) inkomen in september 2023 is niet hoger dan 130% van de voor die persoon geldende bijstandsnorm
· Voor alleenstaanden mag het vermogen op 1 januari 2023 niet hoger dan € 7.605 en als samenwonden/gehuwden niet hoger dan € 15.210. Overwaarde in de woning, de waarde van een auto, boot, scooter of brommer tellen niet mee als vermogen.

De gemeente denkt mee bij financiële problemen Wethouder Wim Hoogervorst: ‘Wij zijn ons bewust van de problemen die de hoge energiekosten voor sommige huishoudens met zich meebrengen. De gemeente heeft niet de financiële middelen om ieders problemen op te lossen. Wél zetten we naast de energietoeslag budgetcoaches in, via de gemeentelijke schuldhulpverleners. Daarnaast is er ‘de Geldkrant’, met bespaartips. Laat dit geld niet liggen. Hopelijk helpt het net om problemen te voorkomen. Als u in de financiële problemen dreigt te komen, wacht niet te lang en neem dan contact op met de gemeente via het verkorte telefoonnummer 14 0228. Dan kijken wij samen naar de mogelijkheden.’