ENKHUIZEN - De SED-gemeenten zijn gestart met de opvang van de eerste groep van dertig vluchtelingen uit Oekraïne. Eerder vond een aantal vluchtelingen zelf al de weg naar onze gemeenten. De mensen die nu aankomen zijn eerst opgevangen in Amsterdam waar de opvang nu overvol is. Mede dankzij de hulp van bereidwillige inwoners en ondernemers hebben we deze opvang in de SED-gemeenten tijdig kunnen voorbereiden. De mensen die vandaag aankomen kunnen rekenen op een warm welkom in Enkhuizen. Wij rekenen erop dat hen de rust wordt gegund die ze nu hard nodig hebben.


Noodopvang

Door de inval in Oekraïne is een steeds groter aantal mensen op de vlucht voor het oorlogsgeweld. Zij worden opgevangen in de buurlanden en/of stromen daarvandaan door naar andere landen. Ook naar Nederland en onze gemeenten. In opdracht van het kabinet, coördineren de Veiligheidsregio’s momenteel de opvang. In de regio Noord-Holland Noord werken we samen met zestien gemeenten. Verwacht wordt dat daar de komende weken 2000 vluchtelingen worden opgevangen. Voor de SED-gemeenten gaat het om de crisisopvang van 80 mensen. Dat worden er binnenkort 160 en op termijn meer. Daarom zijn we bezig opvang voor de middel- en lange termijn te organiseren. Voor de vluchtelingen is op dit moment een slaapplaats, eten en de eerste zorg georganiseerd.

Op dit moment worden er al mensen opgevangen in onze gemeenten. Zij verblijven bij inwoners of ondernemers die een opvangplek ter beschikking hebben gesteld, wat enorm gewaardeerd wordt. Dat geldt ook voor alle andere hulp die geboden wordt.

Bijdrage leveren

Als inwoners willen bijdragen voor deze crisisopvang, kan dat door accommodatie aan te bieden. Ook kunnen vrijwilligers zich alvast aanmelden. Er is misschien nu niet direct iets te doen, maar naar verwachting op termijn wel. Het is fijn als we alvast weten wie, wanneer en waarmee hulp aanbiedt. Dan kunnen we direct contact leggen op het moment dat het nodig is. Ook komt er een moment dat er spullen nodig zijn, denk bijvoorbeeld aan keukenspullen, bedden, tafels, kleding en toiletartikelen. U kunt alvast aan ons doorgeven welke spullen u beschikbaar heeft. Bewaart u de spullen nog even thuis, u hoort van ons binnenkort waar u het naartoe kunt brengen. Aanmelden kan via: meldpuntoekraine@sed-wf.nl