HOORN - Op 1 mei lanceerde het Westfries Archief www.westfriesekaart.nl. Het officiële startschot kwam van wethouder Judith de Jong, die ook voorzitter van het bestuur van het Westfries Archief is.

Deze website toont de ontwikkeling van Westfriesland in de 20e eeuw aan de hand van historische kaarten. Maar vooral wil www.westfriesekaart.nl aan de hand van thema’s verhalen vertellen over de geschiedenis van Westfriesland.

Het eerste thema is de Tweede Wereldoorlog. Op de kaart van 1940 staan al meer dan 60 verhalen, verspreid over Westfriesland. Ze zijn eenvoudig terug te vinden met behulp van markeringen. Bij elk verhaal, staat een afbeelding van toen en beeld van Google Street View van nu.

De verhalen zijn geschreven door drie kenners van de Westfriese historie in de jaren ’40-’45: Martin Menger, Volkert Nobel en Pieter Jan de Vries. De afbeeldingen zijn afkomstig van het Westfries Archief, historische verenigingen, het Noord-Hollands Dagblad en particulieren.

In de Westfriese Kaart heeft het verleden de toekomst. Het Westfries Archief werkt samen met erfgoedinstellingen en historische verenigingen aan uitbreiding van thema’s en verhalen. Maar ook van kaarten tot de Gouden Eeuw en ouder. Zo wordt de geschiedenis van Westfriesland online tot leven gebracht.