ENKHUIZEN - Het tarief van de zomerabonnementen voor de chartervaart in de gemeentelijke haven wordt komende zomer verlaagd. Dat is wat het college van burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad voorstelt.


Met deze maatregel wil het college de schippers van de chartervaart tegemoet komen nu zij door corona nauwelijks kunnen uitvaren. Daarnaast wil de gemeente voor het toerisme en de chartervaart een aantrekkelijke gemeente blijven ten opzichte van andere gemeenten, die ook dergelijke maatregelen nemen. De gemeenteraad neemt op 30 maart een besluit over dit voorstel.

Net als in 2020 hanteert het college tijdens het vaarseizoen het wintertarief in plaats van het zomertarief voor een abonnement voor de chartervaart (bruine vloot). Met een abonnement kunnen de schepen gedurende het seizoen onbeperkt in de gemeentelijke haven liggen. Een charterschip van bijvoorbeeld 15 meter betaalt met het lage tarief voor komend seizoen € 274,05 in plaats van € 879,60. Met de verlaging van het tarief wil het college deze, voor Enkhuizen belangrijke, sector financieel tegemoet komen. Het belang van de verlaging van het tarief voor de chartervaart werd bij de belastingnota en belastingverordening al benadrukt in de gemeenteraad door het CDA, Nieuw Enkhuizen, Het Enkhuizer Alternatief en SP die hiervoor een amendement indienden.

Chartervaart in Enkhuizen
Enkhuizen mag zich een van grootste charterhavens van Nederland noemen met een vloot van 45 schepen. Deze ondernemers hebben al tientallen jaren Enkhuizen als thuishaven. De bedrijfstak zorgt naast de inkomsten voor de gemeente (havengelden, toeristenbelasting en energie inkomsten) ook voor spin-off richting detailhandel, horeca en toeleveringsbedrijven in de stad en in de regio. De chartervaart is vooral afhankelijk van Nederlandse en Duitse toeristen. De komende maanden zijn naar verwachting het aantal toeristen beperkt. Het missen van inkomsten raakt de sector extra hard, omdat de omzet slechts in een paar maanden kan worden gegenereerd. Voor de bruine vloot geldt dat zij zich ook inzetten voor behoud van het varend erfgoed. Vaak worden de winsten jaarlijks ingezet voor onderhoud aan de schepen.