ENKHUIZEN - De horeca heeft het erg moeilijk in coronatijd. Op dit moment lijkt het erop dat de terrassen op 1 juni weer onder voorwaarden open mogen. Het college van burgemeester en wethouders van Enkhuizen biedt horecaondernemers tijdelijk extra ruimte voor hun terrassen. Zo kunnen de horecaondernemers de vereiste 1,5 meter tussen de gasten waarborgen, waarbij het aantal tafels en stoelen op het terras zo groot mogelijk kan blijven.

De gemeente heeft inmiddels met een vertegenwoordiging van de horeca gesproken. Het plan is om de komende maanden horecazaken meer ruimte te geven door:
- de Melkmarkt tijdelijk af te sluiten voor het verkeer;
- op de Dijk en Tussen Twee Havens grotere terrassen toe te staan;
- onder meer bij de Westertoren, De Bocht en het Landje van Top tijdelijk terrassen toe te staan.

Esther Heutink – Wenderich, wethouder economische zaken: “Enkhuizen is een stad die levendig en gezellig is, dankzij de winkels èn de horeca. Deze horeca is bovendien een belangrijke economische motor. Het is belangrijker dan ooit om nu de horeca te steunen. Meer ruimte voor de terrassen is op veel plekken goed mogelijk. Zolang het tijdelijk is gaan wij zorgen dat er extra ruimte beschikbaar komt.”

De plannen en de verkeersmaatregelen worden op dit moment uitgewerkt. Zo wordt er bij de mogelijkheden rond uitbreiding van de terrassen natuurlijk nadrukkelijk gekeken naar de ruimte voor voetgangers, fietsers en hulpdiensten.

Erik Struijlaart, wethouder ruimtelijke ordening: “De gemeente slaat de handen ineen met de horeca. Overal waar het mogelijk is zullen wij proberen ruimte te bieden. Wij roepen de horeca dan ook vooral op om met creatieve plannen te komen. Een voor de hand liggende locatie is de Melkmarkt. Maar er zijn natuurlijk veel meer kansrijke plekken. De horeca zal wel rekening moeten houden met bewoners en andere ondernemers. En voor alle locaties geldt dat de verkeersveiligheid altijd bovenaan staat!”

Samen solidair
Het college roept iedereen in Enkhuizen op om elkaar wat extra ruimte te gunnen de komende zomer. Er zullen verschillende verkeersmaatregelen, extra parkeermogelijkheden en omleidingsroutes komen. Kom als bewoner dan ook zoveel mogelijk op de fiets of lopend naar de binnenstad. Zo blijft er meer ruimte beschikbaar voor gasten van buiten ons mooie Enkhuizen. Als we elkaar de ruimte gunnen, kunnen we de 1,5 meter afstand bewaren èn binnen alle maatregelen een mooie zomer met gezellige terrassen tegemoet zien.