ENKHUIZEN - Een coalitie vormen in Enkhuizen is onmogelijk. Tot die conclusie kwam formateur Raymond Keur na gesprekken met alle fracties. Het voorstel is nu om van het traditionele coalitie-idee af te stappen en te streven naar een raadsbreed akkoord.

In alle West-Friese gemeenten is inmiddels een akkoord. Maar politiek en Enkhuizen, het is de laatste jaren geen goed huwelijk geweest. In de afgelopen jaren sneuvelden meerdere coalities en moesten meerdere wethouders het veld ruimen.

Na de verkiezingen bleek al snel dat het formeren van een nieuw coalitie moeilijk zou worden. Want ondanks dat de raad zeventien zetels telt, zijn er minimaal vier partijen nodig om een meerderheid te krijgen. Dat blijkt onhaalbaar volgens de formateur. Hij pleitte te streven naar een raadsbreed akkoord, samengesteld door iemand zonder politieke kleur die boven de partijen staat.

Geen coalitie

Sinds de laatste coalitie viel, maart vorig jaar, wordt Enkhuizen bestuurd door twee onafhankelijke wethouders en zonder coalitie. Alle partijen erkenden dan ook na het verslag van de formateur dat er nu stappen moeten worden gezet naar een raadsbreed akkoord.

Gezamenlijk moeten afspraken op grote lijnen worden gemaakt waar het heen moet met Enkhuizen, en dan kan gezocht worden naar onafhankelijke wethouders.

Voorstel

Uiteindelijk volgde het voorstel dat de SP en de VVD de kar gaan trekken om tot zo'n akkoord te komen en de zoektocht te starten naar een onafhankelijke formateur die niet verbonden is aan een politieke partij.

En dus moeten de inwoners van Enkhuizen voorlopig even geduld hebben. Overigens betekent het niet dat er niks meer gebeurt in de stad. De huidige wethouders blijven tot er duidelijkheid komt gewoon aan het werk.