ENKHUIZEN - Archeologen hebben in Enkhuizen de verdwenen derde waterpoort teruggevonden. Deze werd in 1598 gedurende de 80-Jarige oorlog gebouwd en maakte deel uit van de vesting Enkhuizen.

Ketenboom

De waterpoort werd de Ketenboom genoemd en was met een afmeting van 15 bij 7 meter en een doorvaartbreedte van 4 meter groter dan de Gouwsboom en de Boerenboom, de nog twee bestaande waterpoorten. De waterpoort vormde voor de kleine schepen de verbinding tussen de stad en de polder en is in 1886 gesloopt. De funderingen zijn gevonden voorafgaand aan de nieuwbouw van een bedrijfshal van de kunststofproducent Renolit.

Hoe de Ketenboom eruit heeft gezien, weten we dankzij oude prenten. Op de doorvaart stond een gebouw met een fraai spits dak. Hierin bevond zich het hijswerk van het zware houten schot, de hamei. In de dikke muren zijn de sleuven van dit schot te zien. Bij hoog polderwater of overstroming kon het schot zakken om de stad te beschermen. En ook bij dreigend oorlogsgeweld deed het schot dienst, want de waterpoort was ook een verdedigingswerk. De wal naast de Ketenboom sloot aan op de Ketenpoort die verboden was met de stadsmuur op de wal. Een deel van de stadsmuur werd in 2007 door een eerder archeologisch onderzoek al aangetroffen.

Kom zelf een kijkje nemen

Archeologie West-Friesland en Renolit nodigen u eenmalig uit om woensdag 9 augustus van 16.00-20.00 uur de verdwenen waterpoort te komen bekijken. Archeologen geven ter plaatse tekst en uitleg. U kunt zich melden bij de toegangspoort van Renolit, Flevolaan 1 in Enkhuizen.

Meer informatie leest u op: www.archeologiewestfriesland.nl.