ENKHUIZEN - Heeft u een bijzondere boom in uw tuin? Dan komt deze boom misschien in aanmerking voor een plaats op de waardevolle bomenlijst van de gemeente. Elke 3 jaar controleert een bomendeskundige de gezondheid van deze bomen. Met deze extra zorg en aandacht willen we dat samen met inwoners zoveel mogelijk waardevolle bomen bewaard blijven.

Bomenlijst

De meeste bijzondere bomen zijn bij ons bekend en staan op de waardevolle bomenlijst. Maar we hebben nog niet alle waardevolle bomen in beeld. Het gaat ons vooral om de bomen die bij inwoners in de tuin staan. Maar ook een bijzondere gemeentelijke boom kunt u aanmelden. De voorwaarde is dat de boom ongeveer 80 jaar oud is. Een boom van die leeftijd heeft een stam met een omtrek van ongeveer 250 cm.

Aanmelden

U kunt tot en met 31 augustus 2023 uw eigen boom of een gemeentelijke boom aanmelden op de website samen.enkhuizen.nl. Daar vindt u ook de voorwaarden voor het aanmelden en de bestaande waardevolle bomenlijst.

Na aanmelding bekijken wij of de boom in aanmerking komt voor de waardevolle bomenlijst. U krijgt hiervan persoonlijk bericht. In het najaar 2023 stelt de gemeente de aangevulde bomenlijst vast. Daarna publiceren we de lijst op onze website.

Ondersteuning voor eigenaren

Wanneer uw boom op de bomenlijst van de gemeente staat, blijft u zelf verantwoordelijk voor het onderhoud. Als eigenaar moet u de boom gezond en veilig houden. De gemeente ondersteunt u hierbij door iedere 3 jaar de boom te onderzoeken.

Kapvergunning

De bomen die op de waardevolle bomenlijst staan zijn beschermd. Er is een kapvergunning nodig om deze bomen te mogen kappen. Kappen is alleen mogelijk als de boom ziek is en onveilig is. Bij een kapaanvraag bekijken we altijd of er mogelijkheden zijn de onveilige situatie te verhelpen om de boom toch te behouden.

Vragen?

Neem voor meer informatie contact op met Henry Bouwman via stadhuis@enkhuizen.nl of bel 14 0228