ENKHUIZEN - Vanwege de coronamaatregelen herdenken we ook dit jaar op 4 mei met een aangepast programma, samen maar niet bij elkaar. Burgemeester Eduard van Zuijlen zal op een passende wijze namens ons allen eer betuigen aan de slachtoffers die zijn omgekomen in de Tweede Wereldoorlog. De burgemeester vraagt inwoners om thuis te herdenken.


Burgemeester Van Zuijlen brengt op 4 mei een bezoek aan het monument in het Wilhelminaplantsoen. Samen met mevrouw Van Tongeren, voorzitter van de ‘Stichting 4 en 5 mei anti-discriminatie comité’ legt hij een krans bij het monument. Stadsbeiaardier Frits Reynaert speelt vervolgens het Wilhelmus op het carillon van de Zuidertoren.

Kranslegging online te volgen
De kranslegging en een korte toespraak van de burgemeester kunt u thuis live volgen vanaf 19.55 uur via www.weeffradio.nl. Via deze website kunt u op 5 mei ook een videoverslag van de herdenking bekijken.

Het Wilhelminapark wordt aan beide zijden afgesloten voor publiek en zal niet toegankelijk zijn. De plechtigheid is vanaf de openbare weg niet te zien.

Oorlogsmonumenten vertellen
Achter oorlogsmonumenten en oorlogsgraven gaan veel verhalen schuil. Verhalen van ooggetuigen. Of van de nabestaanden van onze oorlogshelden. Verhalen die we niet mogen vergeten en moeten doorvertellen aan de jeugd. Een van deze verhalen gaat over de vader van Dieneke van Tongeren uit Enkhuizen. Bekijk de video hiervan op YouTube.

Vlag halfstok hangen
Het Nationaal Comité 4 en 5 mei roept alle inwoners op om net als vorig jaar op 4 mei de gehele dag de vlag halfstok te hangen (van zonsopgang tot zonsondergang). De vlag die gebruikt wordt, is de Nederlandse driekleur zonder wimpel.