WEST FRIESLAND - Dit jaar geldt een aangepast programma rondom de jaarlijkse 4 mei herdenking. Vanwege de coronamaatregelen is het niet mogelijk om een openbare herdenking te houden in de gemeente Enkhuizen. Burgemeester E. van Zuijlen zal op een passende wijze namens ons allen eer betuigen aan de slachtoffers die zijn omgekomen in de Tweede Wereldoorlog.

Kranslegging online te volgen
Burgemeester Van Zuijlen zal op 4 mei een bezoek brengen aan het monument in het Wilhelminaplantsoen en samen met mevrouw D. van Tongeren, voorzitter van de ‘Stichting 4 en 5 mei anti-discriminatie comité’ een kranslegging verzorgen. Het Wilhelmus wordt op het carillon van de Zuidertoren gespeeld door stadsbeiaardier Frits Reynaert.

De kranslegging en een korte toespraak van de burgemeester kunt u thuis live volgen vanaf 19.55 uur via de facebookpagina https://www.facebook.com/EnkhuizenActueel/ en https://www.facebook.com/nieuwsuitenkhuizen. Er worden op 5 mei ook een videoverslag en foto’s gepost.

Dringende oproep: “herdenk thuis!”
De burgemeester vraagt inwoners dringend om thuis te herdenken. Het Wilhelminapark wordt aan beide zijden afgesloten voor publiek en zal niet toegankelijk zijn. De plechtigheid is vanaf de openbare weg niet te zien.

Aangepast vlagprotocol
Om ondanks alle maatregelen toch uitdrukking te kunnen geven aan onze behoefte aan herdenken, heeft het kabinet het vlagprotocol voor 4 mei dit jaar aangepast. De vlag gaat voor één keer halfstok van zonsopgang tot zonsondergang en niet, zoals gebruikelijk is, pas vanaf 18.00 uur.

Nationale Herdenking
Meer informatie over de Nationale Herdenking en 75 jaar vrijheid is te vinden op https://www.4en5mei.nl/. Hier worden ook tips gegeven over thuis herdenken door bijvoorbeeld een virtuele bloem te leggen en het Wilhelmus te zingen om 20.02 uur.