ENKHUIZEN - Op zondag 18 juni vindt voor de tiende keer het Gitaarfestival in het Zuiderzeemuseum plaats in samenwerking met Stichting de Gitaarsalon en Nico Nap Foundation. Het is één groot feest, want naast deze jubileumeditie van het Gitaarfestival, viert het museum zijn 75-jarig jubileum én is het Vaderdag! Neem je vader gezellig mee naar deze onvergetelijke dag en geniet van de kunsten van muzikanten waaronder Mart Hillen, dé grote Fingerstyle gitarist van dit moment, en internationale grootmeester Jan Akkerman met band! In het binnen- en buitenmuseum laten in totaal meer dan 200 gitaristen hun talent horen. Het Gitaarfestival is dan ook hét evenement voor de echte gitaar- en muziekliefhebber.


Met meer dan 200 gitaristen op vijftien locaties kun je genieten van alle mogelijke muziekstijlen; van grootheden uit het binnen- en buitenland, zoals de alom geprezen Noorse klassiek gitariste Kristina Vårlid, tot studenten van conservatoria uit verschillende steden en zelfs muziekschoolleerlingen. Met deze brede opzet in combinatie met de prachtige omgeving belooft deze jubileumeditie een bijzonder gitaarfeestje voor jong en oud! Bekijk het volledige programma hier.

Workshops

Zelf muziek maken? Er zijn verschillende workshops bij te wonen, waaronder ukelele voor beginners door de ervaren docent Harald Boxtart! Ben je geen beginner? Niet getreurd! Bezoekers met meer ervaring kunnen aanschuiven bij de masterclass van het Argentijnse fenomeen Victor Villandangos. Hou je meer van dansen? Sluit dan aan bij de workshop Argentijnse tango onder leiding van een ervaren danspaar. Hoe leuk is dat! Dit jaar houdt de vereniging European Guitar Teachers Association zelfs haar ledendag op het Gitaarfestival. Dat wordt gitaarsmullen!


Praktische informatie


Het Gitaarfestival vindt plaats in het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen. De gitaristen treden op tussen 11.00 en 17.00 uur in zowel het binnen- als buitenmuseum. Het Gitaarfestival is voor alle museumbezoekers toegankelijk; tegen het normale bezoekerstarief krijg je deze Vaderdag de bijzondere muzikale gitaarlekkernijen er gratis bij! Het evenement is alleen toegankelijk voor bezoekers met een online ticket met persoonlijke starttijd tussen 10.00 en 15.30 uur. Reserveer dus snel een online ticket via de website, ook met een Museumkaart of VriendenLoterij VIP-kaart.

Over de Gitaarsalon

In het onder de aandacht brengen van het concertante gitaarrepertoire fungeert Stichting de GitaarSalon als medium tussen de professionals op het podium, de vakgroep in het land en het publiek. Zij vergelijkt het academische gitaarrepertoire ook wel met de poëzie in de letteren: een stijl die aandacht, voorkennis en inlevingsvermogen nodig heeft om gewaardeerd te worden. Om die reden organiseert de GitaarSalon naast de gitaarconcerten verschillende educatieve activiteiten waarin de gitaar centraal staat. gitaarsalon.nl

Sfeerimpressie Gitaarfestival, foto Guillaume Groen

Over het Zuiderzeemuseum


Het Zuiderzeemuseum verzamelt en beheert al 75 jaar erfgoed uit het voormalige Zuiderzeegebied. Het vertelt het verhaal van de Zuiderzee en verbindt daarbij het heden met het verleden op een toegankelijke wijze voor een divers publiek. Jong en oud wandelt hier honderd jaar terug in de tijd en komt in aanraking met de Zuiderzeecultuur. In de vaste tentoonstelling Zee vol verhalen duiken bezoekers in de verhalen over het leven aan de voormalige Zuiderzee. Het museum brengt ook de cultuurhistorische collectie op verrassende wijze samen met hedendaagse kunst, vormgeving en design. Kijk op zuiderzeemuseum.nl voor een overzicht van alle tentoonstellingen.