AMSTERDAM -Staycation is de reis trend van dit jaar, kampeervakanties zijn booming en velen kiezen er voor om voor het eerst in hun leven de ultieme Nederlandse road trip te maken met een camper. Campers worden beschouwd als één van de beste zomervakantie-opties omdat ze gemakkelijk geïsoleerd zijn terwijl je als reiziger de natuur kan ontdekken!


Deze plotselinge populariteit is de laatste tijd sterk toegenomen. "Ongeveer 70% van onze 100.000 reizigers ervaren hun eerste roadtrip met ons. Op basis van onze recente boeking patronen is dit percentage sinds mei nog hoger geworden" zegt Hugo Oliveira, CEO van het toonaangevende camper verhuurbedrijf Indie Campers.

Uit een onderzoek van Longwoods blijkt dat 82% van de mensen die in 2020 een vakantie heeft geboekt wijzigingen in hun reisplannen heeft aangebracht als gevolg van COVID-19. Hiervan annuleerde 50% hun reizen volledig, veranderde 22% de reis van vliegen naar rijden en werden 11% van internationale reizen naar binnenlandse reizen omgeboekt. Een camper roadtrip is een goede oplossing om reizen langzaam weer deel te maken van ons leven. Voor iedereen die zijn eerste Nederlandse avontuur aan het plannen is, neem een kijkje naar deze 10 gouden tips voor een onvergetelijke roadtrip na de lock-down.

1. Ontdek de camper waarin je gaat reizen
Voordat je aan je reis begint is het essentieel dat je alles over de camper weet en eventuele twijfels wegneemt. Doe dit bijvoorbeeld door instructie video´s online te bekijken, let extra goed op bij de introductie van de camper wanneer je die komt ophalen en vraag voor advies vóór, tijdens en/of na de reis.

2. Plan met flexibiliteit
Onderzoek de route die je graag wilt nemen, bezienswaardigheden die je graag wilt bezoeken en plekken waar je graag wilt overnachten, maar blijf open en flexibel aangezien de kans groot is dat je onderweg tal van geheime plekken en natuurparels tegenkomt die het waard zijn om je plan een beetje aan te passen.

3. Pak licht & slim in!
De essentiële vereisten voor camper vakanties gaan verder dan comfortabele kleding en reisdocumenten. Met eventuele duizenden kilometers op je reisschema wil je er zeker van zijn dat je alles hebt wat je nodig hebt. Het bij de hand hebben van kleine spullen zoals babydoekjes, zaklantaarn of USB-kabels is aanraadbaar.

4. Hou je camper georganiseerd
Het is altijd makkelijker om in een beperkte ruimte te leven als het goed georganiseerd is, vooral als je in een groep of met kinderen reist. Organiseer je camper zodat je gemakkelijk toegang hebt tot veelgebruikte spullen zoals schoenen, eten, jassen en geld.5. Zorg ervoor dat je je slaapplek vóór zonsondergang vindt
Het zoeken naar campings in het donker of 's avonds laat is nooit een goed idee. Zorg ervoor dat je tijd hebt om een leuke kampeerplek te vinden en jezelf te installeren voordat het te laat is. Onderzoek de campings van tevoren, zodat je de tijd hebt om te ontspannen en te genieten van een diner met een uniek uitzicht.

6. Vergeet je waardevolle spullen niet!
Als je ergens parkeert en de camper verlaat om naar het strand te gaan of om een wandeling te maken, neem dan alle waardevolle spullen met je mee en laat niets achter dat zichtbaar is aan de buitenkant.

7. Wees bewust van de natuur en de lokale gemeenschappen
Toon respect en zorg ervoor dat je aanwezigheid positief is ten opzichte van het milieu en de lokale gemeenschappen onderweg. Controleer of je kampeerplek in overeenstemming is met de lokale regelgeving, beperk het lawaai tot een minimum als je in de buurt van andere mensen kampeert en laat je parkeerplek altijd achter zoals het was voor je aankomst.

8. Maak Check Lists
Campers hebben veel voorzieningen en hulpmiddelen om bij te houden zoals het niveau van de gas-, water- en elektriciteitsvoorziening. Het is belangrijk dat je deze functies controleert voordat je ´s avonds je camper ergens parkeert zodat je niet zonder water, stroom, gas of toilet komt te zitten. Maak ook een routine van het controleren van de sanitaire voorzieningen in de buurt van de camping.

9. Ga offline!
Ontkoppel je van de online wereld, maak opnieuw verbinding met de natuur en je innerlijke zelf. Neem fijne spullen mee om je te vermaken op de ouderwetse manier: een goed boek, bordspelletjes, gitaar of sportkleren.

10. Veiligheids back-up
Vergeet niet een goede zaklamp en een powerbank. Misschien breng je wel lange periodes door in afgelegen gebieden en dan wil je zeker wel een werkende telefoon hebben voor het geval dat er iets gebeurt.