ENKHUIZEN - Het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen ontving gisteren de eerste Museum Plus Bus. Het was de start van een nieuwe samenwerking, die zorgt voor meer landelijke spreiding van het initiatief voor ouderen. Hierdoor worden mensen uit het westen van het land en uit Friesland beter bereikt. Het buitenmuseum is voor de oudere doelgroep een feest der herkenning. Zij krijgen de dag kosteloos aangeboden dankzij de deelnemers van de BankGiro Loterij.

Voorzitter van de Stichting Museum Plus Bus Paul Mosterd noemt de uitbreiding ’’een mooi cadeau in ons tiende jaar. Het aandeel 70-plussers neemt zo sterk toe dat we als ouderenproject niet achter kunnen blijven. Met het Zuiderzeemuseum bereiken we meer ouderen in Friesland en Noord-Holland. Daarnaast is het een prachtig museum over de geschiedenis van Nederland aan de Zuiderzee en heeft het museum veel herkenbare objecten die onze ouderen nog kennen van vroeger.’’

Museum voor iedereen
Het Zuiderzeemuseum wil graag gastvrij zijn voor iedereen en zijn collectie op een laagdrempelige wijze presenteren aan een breed publiek, waaronder ook senioren. De vorm en inhoud van het museum zijn bij uitstek geschikt om de interactie tussen de bezoekers onderling te stimuleren. Met deze samenwerking wordt het publieksbereik vergroot en draagt het museum nog meer maatschappelijk bij.

Museum Plus Bus
Stichting Museum Plus Bus is een samenwerkingsproject van veertien Nederlandse musea en rijdt speciaal voor groepen ouderen die niet meer in staat zijn zelfstandig een museum te bezoeken vanwege hun lichamelijke conditie, geïsoleerde leefomgeving en/of financiële situatie. Middels een geheel verzorgd dagarrangement bezorgt de Museum Plus Bus senioren een onvergetelijke culturele dag uit. De steun van de BankGiro Loterij en haar deelnemers maakt het mogelijk om dit arrangement kosteloos aan te bieden. Deelnemende musea: Beeld en Geluid, Cobra Museum voor Moderne Kunst, Drents Museum, Gemeentemuseum Den Haag, Hermitage Amsterdam, Het Noordbrabants Museum, Joods Historisch Museum, Kröller-Müller Museum, Museum Boijmans Van Beuningen, Museum TwentseWelle, Nederlands Openluchtmuseum, Rijksmuseum, Van Gogh Museum en het Zuiderzeemuseum

BankGiro Loterij
De BankGiro Loterij is de cultuurloterij van Nederland. De loterij vierde gisteren haar jaarlijkse Goed Geld Gala en reikte een recordbedrag van 74,8 miljoen euro uit aan culturele partners. De Museum Plus Bus ontving een cheque ter waarde van 500.000 euro en het Zuiderzeemuseum een cheque ter waarde van 779.065 euro voor het aankomende jaar.