Het is weer bijna weekend, de tijd voor leuke dingen, waar je door de week minder of geen tijd voor hebt. Dus ook meer tijd voor je partner en je gezin.


Maar wat als je daar helemaal geen zin in hebt? Juist in de weekenden gaat het nog vaker mis; Vaak ruzie, meningsverschillen en beiden zijn jullie moe, omdat er weinig positieve energie meer is. Hoe wil je samen verder, als er nog sprake van samen is?

De manier waarop jullie met elkaar omgaan is de laatste jaren zo verslechterd. Iedere dag vliegen de verwijten over de tafel. Je voelt je niet gehoord en de manier waarop je dat kenbaar maakt, geeft je partner alleen maar meer bevestiging. Het enige wat hij doet is in de verdediging schieten.

Je voelt je slecht en raakt elkaar diep. Verwijten maken naar elkaar is een manier van communiceren, die alleen maar aanvallend is. Terwijl je gehoord en gezien wilt worden, wordt de afstand alleen maar groter. Hoe doorbreek je dat dan? Zijn jullie wel een goede match?

In een ruzie geef je aan waar jij mee zit. Er is een probleem wat opgelost moet worden. Er zijn grofweg twee manieren waarop mensen problemen oplossen. De een komt meteen met een oplossing, rationeel gezien. De ander biedt een luisterend oor of een schouder aan, de emotionele variant.

Weten wat je partner nodig heeft als hij of zij met een probleem zit dus belangrijk. De vraag is dus, waar heeft hij of zij behoefte aan. Verwijten lossen dit niet op die verwijderen je alleen maar meer van elkaar.

Wanneer je twijfelt of jij en je partner elkaar nog wel gelukkig maken? Zeker wanneer er veel irritaties of ruzies zijn, moet je eerst naar jezelf kijken. Waar heb jij behoefte aan? Je kunt een lange lijst met irritatiepunten bijhouden, die duidelijk maken, dat het niet goed gaat.

Het belangrijkste is wat je er zelf vervolgens mee doet. Ga je er nog langer tegenin of negeer je het, dan kan je beter stoppen. Wil je dat de relatie nog een kans krijgt, dan kun je het beter verbeteren door zelf met die punten aan de slag te gaan.

Zijn jullie wel een goede match?

Belangrijke signalen die aangeven dat er iets niet goed gaat in je relatie, ik verdeel ze even in 4 groepen. Als er één van deze signalen in je relatie voorkomt, moet je daar zo snel mogelijk iets aan doen, omdat dat niet gezond is voor je relatie en er geen toekomst verbetering is.

Dus wil je niet dat er nog vaker woorden vallen, waardoor hij weer de deur achter zich dichtslaat en vertrekt. Of er weer een ruzie ontstaat, waarna je in tranen achter blijft met de vraag, hoe lang je zo nog verder wilt, ga er dan vanaf vandaag iets aan veranderen!

De muur optrekken
De eerste is de bekende muur optrekken. Er is iets gebeurd en je voelt constant de neiging om jezelf te verdedigen. Je komt hierdoor niet meer toe aan de onderliggende emotie; het gevoel. Deze muur maakt, dat je er niet meer over kunt of wilt praten, je bent geblokkeerd en zit in een overlevingsmechanisme, om je emotioneel sterk te houden.

Als je er voor open staat om hieraan te gaan werken om de relatie een toekomst te geven, dan is dat goed. Maar als dit totaal niet gaat en je geen vooruitgang voelt, is dat een duidelijk teken. Wil jij er nog voor gaan, los van wat je partner al dan niet wilt, dan moet je naar jezelf durven kijken. Dat is de eerste stap. Hoe los je dat op?

Geen beweging
Wil je er allebei nog voor gaan? Wil je er beide alles aan doen om duidelijkheid te krijgen, zodat je weet hoe je de toekomst voor je ziet? Zie je een toekomst samen met je partner niet meer helder voor je, dan is dat een signaal dat een relatie samen moeilijk wordt.

Belangrijk om te weten hoe je daar beide invulling aan wilt geven en of daar nog overeenkomsten in zijn. Staat een van beide daar heel anders in, dan is dat heel moeilijk om te beseffen, maar die duidelijkheid is zeker nodig.

Natuurlijk komt daar veel emotie bij kijken, verdriet, onmacht, wellicht woede, maar het is goed dat je het dan weet. Het is niet alleen moeilijk voor degene die nog wel samen verder wil. Als je aangeeft dat je iemand graag ziet, maar geen relatie meer ziet met die persoon en dus niet volmondig ja kán zeggen, dan doet dat pijn.

Je kwets je iemand, je stelt iemand teleur en dat is geen fijn gevoel, beide verliest je ook veel samen. Echter als je niet meer hetzelfde wilt, je een totaal andere invulling geeft aan je toekomst en daar echt niet in overeenkomt, dan kun je beter stoppen. Mits je nog beide bereid bent om hulp te zoeken.

Een gezonde relatie moet blijven bewegen. Het mag gaan over kleine stapjes, over twee stappen vooruit en af en toe eentje achteruit, zolang het maar in beweging is. Als je vooruitgang boekt, dan ben je goed bezig. Maar als je al zo lang hebt getrokken en gesleurd en er is nog steeds niets veranderd, vraag jezelf dan af wil ik er nog wel voor gaan?

Verschillende behoeftes
Een ander duidelijk signaal is de behoefte die niet meer vervuld wordt, omdat je gevoelens voor iets of iemand anders krijgt. Wat erop kan wijzen dat er in je huidige relatie iets mist. Een belangrijk punt om even goed bij stil te staan en die behoefte duidelijk bespreekbaar te maken naar je partner toe.

Zo kan je aangeven waar je naar op zoek bent, wat je mist en daar samen oplossingen voor te vinden. Ook andersom kan het zijn dat jij de behoeftes van je partner niet meer kan vervullen, omdat hij aangeeft dat hij bepaalde dingen mist.

Blijven communiceren samen is enorm belangrijk. Een relatie is continu aan verandering onderhevig, je groeit met elkaar mee. Iedere dag investeren in elkaar zorgt ervoor dat de relatie stand houdt. Niet investeren is afscheid nemen. Je zal het niet altijd met elkaar eens zijn, dat hoeft ook niet.

Het kan zijn dat jij situaties totaal anders beleeft, maar dan is het belangrijk dat je dat uitspreekt naar elkaar. Begrijpt wat de ander nodig heeft en leer daar samen een weg in te vinden. Niet met verwijten komen, van de dingen die jij mist, maar juist aan te geven waar jij behoefte aan hebt.

Alleen op die manier kun je leren van elkaar en verder gaan. Maar als je elkaar niet wilt begrijpen, dan stopt het.

Het verleden niet los laten
Het kan zijn dat er een breuk in je relatie geweest is die moet herstellen. Je kunt alleen samen goed verder gaan als je het verleden achter je laat. Echter als je je zo gekwetst voelt en steeds opnieuw het verleden herbeleeft en erover blijft discussiëren, dan blijft dit tussen jullie in staan.

Het verleden kun je niet veranderen, je kunt het leren loslaten en weer te gaan genieten van de tijd die nog voor je ligt.

Kiezen voor je relatie is iets wat je beide moet doen. Je moet er allebei voor willen gaan. Als een van beide niet wil springen, dan moet je dat accepteren. Als je deze signalen herkent is het aan jou om te bepalen wat je ermee gaat doen.

Ga je er nog energie insteken en wil je graag dat er iets veranderd? Of laat je het voor wat het is en ga je een nieuw verhaal beginnen. De keuze ligt altijd volledig bij jou?

Geniet van je weekend en herken je een van deze bovenstaande signalen in je relatie, maak daar dan komend weekend eens tijd voor om het bespreekbaar te maken met je partner.

Het zal je verrassen wat het oplevert. Het kan zomaar een begin zijn van een stukje meer begrip en inzicht over hoe anders jij of hij het ervaart, waardoor je elkaar juist beter kunt gaan begrijpen.

Heb een fijn weekend!

Heb je hulp nodig met verwerken van een van bovenstaande signalen, neem dan contact met me op.

Liefs Saskia

info@unchainyourbrain.nl

M: 06-28886657

https://unchainyourbrain.nl/