Je bedrijf presenteren vraagt een gedegen voorbereiding. Zeker als dat gebeurt op een beurs. Hier betaal je vaak een flink bedrag om een stand te kunnen huren. Dan is het natuurlijk wel belangrijk dat je er het maximale uithaalt. Of je aanwezigheid succesvol zal zijn is vooraf niet te voorspellen. Maar je kunt er wel veel aan doen. Essentieel zijn de ‘giveaways’: kleine presentjes die je weggeeft aan bezoekers van je stand. Het maakt niet uit of het om relatief goedkope producten gaat. Mensen vinden het leuk om iets te krijgen en zullen daarom jouw bedrijfsnaam misschien net wat makkelijker onthouden.

Welke giveaways zijn geschikt?

Als je denkt aan een cadeautje om weg te geven aan stand bezoekers dan kan dat bijvoorbeeld een balpen zijn. Ook een custom aansteker doet het altijd goed. Je kunt deze artikelen laten bedrukken met je bedrijfsnaam of je logo. Op die manier ziet de ontvanger dat iedere keer als hij de pen of de aansteker gebruikt. Ook sleutelhangers zijn hier geschikt voor. Stickers en petjes kan ook, maar die zijn vaak alleen interessant als het om een event gaat waar ook kinderen komen. Bedenk wat jouw doelgroep zal aanspreken zodat je in het juiste product investeert.

De aankleding van je stand

Je wilt natuurlijk de aandacht trekken als je op een beurs staat. Dat doe je met een aansprekende aankleding van je stand. Je kunt een vlaggenlijn bedrukken met het bedrijfslogo. Ook ballonnen of paraplu’s met het logo doen het altijd goed. Als jouw logo of bedrijfsnaam van enkele meters afstand zichtbaar is dan trekt dat de ogen van bezoekers en hopelijk ook hun nieuwsgierigheid naar wat jij te bieden hebt. Ook die ballonnen met logo kun je natuurlijk weggeven als kinderen tot de bezoekers behoren. Zorg dat de aankleding overzichtelijk is. Liever basic en duidelijk dan allerlei producten en gadgets die de aandacht afleiden van de boodschap die je wilt brengen.

Maak personeel vrij voor de beurs

Als je deelneemt aan een bedrijvenbeurs moet je er rekening mee houden dat dit personele inzet kost. Meestal zijn dit soort beurzen gedurende 3 of 5 dagen geopend, zowel overdag als in de avonduren. Maak dus op tijd een schema. Bedenk dat het zwaar is om van ’s morgens 9 tot ’s avonds 8 op een beurs te staan. Ook moet je rekening houden met uitval door ziekte. Als je bij je stand bezoekers uitgebreid te woord wilt staan dan moet je er minstens met twee personen zijn. Mensen willen doorgaans niet in de rij gaan staan om informatie te krijgen. Als je bij je stand ook de mogelijkheid wilt bieden om een offerte aan te vragen, dan zorg je voor een zitje en bied je de bezoekers iets te drinken aan. Zo geef je de indruk dat je alle tijd neemt en de mogelijk toekomstige klant uiterst serieus neemt.