ENKHUIZEN - Hardloop- en wielrenverenigingen komen met grote moeite aan vrijwillige verkeersregelaars waardoor sportevenementen in gevaar komen. Tino Haakman van Wielerstad Enkhuizen ziet het probleem overal opduiken. "Er zijn echt al evenementen geschrapt hierdoor of helemaal uitgekleed."

Hardloop- en wielrenwedstrijden vinden vaak plaats op de openbare weg en dat betekent dat er verkeersregelaars nodig zijn om de evenementen in goede banen te leiden. Alleen die verkeersregelaars zijn schaars.

Elk jaar weer opnieuw

En dat heeft te maken met het examen die mensen hiervoor moeten afleggen. "Ik heb het zelf ook wel eens gedaan", vertelt Haakman. "Zo'n examen kun je online doen, maar het duurt echt lang. Daarbij komt dat je het elk jaar opnieuw moet maken en daar hebben mensen geen zin in." Haakman vindt het ergens raar dat je een rijbewijs maar één keer hoeft te halen, maar een papiertje om aan het werk te kunnen als vrijwillige verkeersregelaar elk jaar opnieuw. "Hierdoor haken mensen af."

Ook moeten verkeersregelaars wel sterk in hun schoenen staan. "Je krijgt soms echt wat over je heen. Mensen die vinden dat ze er toch door mogen. Dan moet je wel voor die auto durven te gaan staan."

Vrijwilligers gezocht

Voor de jaarlijkse Oranje Ronde van Enkhuizen op Koningsdag is Haakman ook nog op zoek naar vrijwilligers. Maar hij heeft goede hoop dat dat wel goedkomt. "Ik merk hier in Enkhuizen en West-Friesland dat als het echt nodig is, mensen wel opstaan en zich willen inzetten. Maar het zou wel fijn zijn als het voortaan wat makkelijker gaat."