ENKHUIZEN - Onlangs heeft het Zuiderzeemuseum een financiële bijdrage van de Provincie Noord-Holland toegekend gekregen. Museumdirecteur, Stephan Warnik, is blij met de subsidie van € 182.000,- van de provincie: “We willen onze bezoekers te allen tijde de mogelijkheid geven om per boot naar het museum te gaan en blijven dan ook varen tussen de Veerhaven en het buitenmuseum. Om die reden wordt geïnvesteerd in noodzakelijke verbeteringen aan de aanlegsteigers.”

De subsidie komt uit de regeling ‘Recreatief personenvervoer over water Noord-Holland 2018’ en is bedoeld om recreatief vervoer van personen over water te stimuleren. Het museum besteedt de subsidie aan het verbeteren en verstevigen van de aanlegsteigers in de Veerhaven (nabij het VVV-kantoor en station) en het buitenmuseum. Daarnaast wordt het mede mogelijk gemaakt om zowel bij de Veerhaven als het museum nieuwe interactieve informatieborden te plaatsen. De subsidie is eind december gehonoreerd en het project gaat in week 6 van start. Na de demontage van het staalwerk komt het kraanschip eind februari voor het omdraaien van de houten palen en de verdere werkzaamheden. De uitvoering wordt gedaan door het Zuiderzeemuseum in samenwerking met externe partij De Groot & De Boer civiele werken, locatie Wognum.

Over het Zuiderzeemuseum

Het Zuiderzeemuseum richt zich op de geschiedenis, de actualiteit en de toekomst van het voormalige Zuiderzeegebied. In het buitenmuseum staan authentieke panden uit dorpen uit dit gebied. Jong en oud komt hier in aanraking met de Zuiderzeecultuur. Zo kunnen bezoekers een touw slaan, op bezoek bij Urker inwoners of mee-eten bij een huishouden van 1920. In het binnenmuseum maken bezoekers kennis met kunst, cultuur en erfgoed van voor en na de afsluiting van de Zuiderzee. Ook is er een schepenhal vol historische schepen. Kenmerkend voor het Zuiderzeemuseum is dat het verbindingen legt tussen de cultuurhistorische collectie en hedendaagse kunst, vormgeving en design.

In 2016 riep de internationale beoordelingssite TripAdvisor het museum uit tot een van de beste musea van Nederland. In 2017 en 2018 heeft het museum deze hoge waardering behouden.