NOORD HOLLAND - Op 6 maart tekenden de provincie Noord-Holland en kabelexploitant FiberNH een overeenkomst die een vaste internetverbinding in een groot deel van het witte buitengebied van Noord-Holland een stap dichterbij brengt. Sinds de provincie Noord-Holland de mogelijkheid biedt om garant te staan voor de lening die nodig is om een glasvezelnetwerk aan te leggen, zijn tal van initiatieven, waaronder deze, door de markt opgepakt en in een stroomversnelling geraakt.

In januari maakte de provincie al afspraken met kabelexploitant Glasvezel Buitenaf over de aanleg van een glasvezelnetwerk in het buitengebied van Wormerland, Landsmeer, Purmerend, Oostzaan, Waterland en Edam-Volendam. Nu is er ook overeenstemming met kabelexploitant Fiber NH over ondersteuning bij de aanleg van glasvezel in het buitengebied van Medemblik, Opmeer, Enkhuizen, Stedebroec, Drechterland en Alkmaar. Na een succesvolle vraagbundeling geldt dat ook voor Langedijk, Den Helder en Schagen. In de twee laatste gemeenten is ook Kabeltex actief.

De aanleg van glasvezel was lange tijd voor marktpartijen niet rendabel in het buitengebied. Lokale initiatieven konden daardoor niet het benodigde kapitaal lenen dat nodig is om een glasvezelnetwerk aan te leggen. Gedeputeerde Economische Zaken van de provincie Noord-Holland, Jaap Bond: “In Hollands Kroon en Beemster staat de provincie garant voor de lening, waardoor daar zo’n 3.500 adressen een vaste breedbandverbinding krijgen.” Intussen is de markt aangetrokken en zijn andere initiatieven in een stroomversnelling gekomen, waardoor nog eens zo’n 10.000 adressen zicht hebben op snel internet.

Vast-draadloos
Ondanks de aantrekkende markt is er voor circa 5.000 adressen in het buitengebied nog geen zicht op glasvezel. Voor die adressen onderzoekt de provincie de mogelijkheid van vast-draadloos internet. Als daar alsnog glasvezel door de markt wordt aangelegd, krijgt dat uiteraard voorrang. Door de relatief korte afschrijftermijn kan een vast-draadloos netwerk ook gezien worden als opstap naar een toekomstige aanleg van glasvezel.

Knelpunten
In het coalitieakkoord ‘Ruimte voor Groei’ belooft de provincie om “de
knelpunten van digitale ontsluiting in kaart te brengen en te onderzoeken op welke wijze glasvezel zo goed en breed mogelijk bereikbaar wordt in Noord-Holland.” Op 18.000 percelen in het Noord-Hollandse buitengebied bleek nog geen snel internet mogelijk. Het streven is om in 2020 deze adressen te hebben voorzien van een breedbandaansluiting van tenminste 100 megabit per seconde.