ENKHUIZEN - Niet alleen zijn Schotse Hooglanders leuk om naar te kijken, zij zorgen ook voor de invulling van het ecologisch maaibeleid van de gemeente Enkhuizen. Schotse Hooglanders zijn langharige, winterharde runderen die nauwelijks verzorging nodig hebben. Met hun graasgewoontes ‘maaien ze het gras’ en zorgen tegelijkertijd voor een gevarieerd kruiden- en heesterbestand. Het controleren van de dieren neemt de gemeente voor haar rekening.

Terrein dieren

De gemeente huurt de dieren van Gradiënt BV, een bedrijf voor ecologisch beheer. De werknemers hebben jarenlange ervaring met onder andere ecologisch groenonderhoud, maaibeheer en begrazing. Gradiënt werkt voor Staatsbosbeheer, Natuur Monumenten, Rijkswaterstaat, gemeentes en particulieren door het hele land. In overleg met de gemeente wordt ieder jaar vastgesteld of voor het terrein het aantal dieren juist is. Desgewenst wordt het aantal dieren aangepast.

Niet voeren

Wij vragen iedereen de dieren niet te voederen. Het voederen van de dieren geeft gewenning aan lekkers en leert de dieren dit te associëren met mensen. Hierdoor bestaat de kans dat de runderen de mensen gaan lastigvallen. Verder bestaat de kans dat de dieren op eten gaan staan wachten en minder hun kostje in het gebied opscharrelen.

Hebben ze het niet koud?

Nee hoor, de naam zegt het al: Schotse Hooglander, deze dieren zijn gemaakt voor een guur, koud en nat klimaat en voelen zich prima thuis in Nederland. In de zomer zoeken ze graag verkoeling in de sloot.