BOVENKARSPEL - Ondanks de afgelasting, was er vanmiddag toch een handjevol Zwarte Pieten en demonstranten in winkelcentrum het Streekhof in Bovenkarspel te vinden. Er was politie aanwezig om de veiligheid te garanderen, maar dat bleek niet nodig.

Het evenement 'Zwarte Piet terug naar het Streekhof' werd door initiatiefneemster Wendy afgelast. Naar eigen zeggen omdat er te veel kwam kijken bij de organisatie.

Lees ook: Zwarte Piet-evenement in Bovenkarspel afgelast vanwege administratieve rompslomp

De demonstratie was gepland omdat de Sinterklaasversiering enkele weken geleden werd verwijderd. De winkeliersvereniging had bedreigingen ontvangen van tegenstanders van de traditionele Zwarte Piet. Er kwam veel kritiek vanuit de inwoners over dit besluit: "Hoe is het in godsnaam mogelijk dat u zwicht voor bedreigingen", luidde het in een pamflet.

Dreigementen

Een van de aanwezige Zwarte Pieten vertelt aan NH Nieuws dat hij het hele land door trekt om te demonstreren. "Deze dreigementen mogen er niet voor zorgen dat het feest niet doorgaat", vertelt hij. "De kinderen vinden het leuk en Sinterklaas hoort gewoon zo te zijn. Wij laten ons niet wegjagen."

Lees ook: Actiegroep hangt spandoeken op: "Wij willen de traditionele Zwarte Piet"

Een man met een 'I love Zwarte Piet'-trui is ook komen protesteren in het winkelcentrum. "Ik vind het jammer dat de demonstratie niet doorgaat, dat mensen zich zo onder druk laten zetten", klaagt hij. "Eerst die banners en nu dit. Wij zijn hier om te laten zien dat het een leuk feest is voor iedereen!"