ENKHUIZEN - Koning Willem-Alexander en koningin Maxima brengen donderdag ook een bezoek aan Enza Zaden en daar kijkt het bedrijf enorm naar uit. Jaap Mazereeuw, algemeen directeur, heeft zich goed voorbereid. "Ik ben als Westfries vrij nuchter. Maar we hebben er zin in en zijn aan het aftellen."

Enza Zaden behoort tot de tien grootste groenteveredelingsbedrijven ter wereld en wordt ook wel een parel van West-Friesland genoemd. Het bedrijf ontwikkelt nieuwe groenterassen en verkoopt de zaden ervan wereldwijd. Er werken alleen in Enkhuizen al, 800 mensen.

Het is de eerste keer in de 80-jarige geschiedenis van het bedrijf, dat het koningspaar op bezoek komt. "Het is wel echt bijzonder dat ze hier langskomen. Niet alleen ik ben ermee bezig, maar ook het personeel. Het geeft positieve energie."

Mazereeuw zal de koning en koningin samen met zijn vader rondleiden. "We gaan in ieder geval even naar het laboratorium, want we willen graag de innovaties van ons bedrijf laten zien." Voor het bezoek trekt Mazereeuw iets speciaals aan. "Ik doe wel een stropdas om. Normaal gesproken doe ik dat niet zo vaak, maar donderdag maar wel."