Werk jij met gevaarlijke stoffen? Kom je hier af en toe mee in aanraking of zelfs dagelijks? Dan is het belangrijk om de juiste voorzorgsmaatregelen te nemen. Bij gevaarlijke stoffen kun je bijvoorbeeld denken aan giftige stoffen, stoffen die kunnen ontploffen of bijvoorbeeld kankerverwekkende stoffen. Er zijn behoorlijk wat branches waar je met gevaarlijke stoffen in aanraking kan komen. Bijvoorbeeld in de schoonmaak, in laboratoria, op bouwplaatsen en in industriële sferen. Hoe zorg je ervoor dat je een veilige werksituatie creëert? Dit kan door middel van een VCA. Wat is dit precies en hoe draagt dit bij aan het veiliger werken met gevaarlijke stoffen?

Wat is een VCA certificaat

Misschien heb je er weleens van gehoord: het VCA certificaat. VCA staat voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu (Checklist Aannemers). Dit is een certificaat dat je

Er zijn verschillende soorten VCA examens. Namelijk, VCA Basis en VCA VOL. Kortgezegd is het VCA Basis examen voor werknemers en het VCA VOL examen voor operationeel leidinggevenden. Als jij geen leidinggevende functies hebt, dan is VCA Basis voldoende. Dit examen kun je zelfstandig voorbereiden door middel van het boek of online oefenexamens. Ook kun je kiezen voor een cursus. Deze cursus duurt een dag en kun je volgen op verschillende plekken in het land. Na afloop van de cursus doe je gelijk het examen en ontvang je, mits je slaagt, het VCA certificaat. Een VCA certificaat is 10 jaar geldig. Daarna moet je weer op examen. Je kunt online controleren hoe lang je certificaat nog geldig is.

Waarom VCA belangrijk is als je met gevaarlijke stoffen werkt

Een erg belangrijk onderdeel van het VCA examen is werken met gevaarlijke stoffen. Dit is natuurlijk niet zonder risico’s. Op welke manieren kun je jezelf weren? Er zijn een aantal maatregelen die je kunt treffen. Denk bijvoorbeeld aan het veranderen van de stof zelf. Misschien kan het in een andere, minder schadelijke, vorm gebruikt worden. Of misschien is er wel een minder schadelijke vervanger op de markt? Ten tweede kun je ervoor zorgen dat de stof minder invloed heeft op de ruimte. Denk aan afzuiging, of goede ventilatiemogelijkheden. Ten derde is het zaak om jezelf te beschermen. Denk aan een masker, speciale handschoenen of andere beschermingsmiddelen. Dit alles en nog veel meer leer je tijdens een VCA examen. Met deze kennis op zak kun je straks veilig aan het werk met gevaarlijke stoffen.