ENKHUIZEN - Vrijwilligers van de KNRM in Enkhuizen zijn afgelopen zaterdag op het verkeerde been gezet door noodvuurwerk dat werd afgestoken door 'grapjassen' die geen hulp nodig hadden.

Een automobilist die 's avonds vanuit Lelystad over de Houtribdijk richting Enkhuizen reed, zag een rode lichtkogel en sloeg alarm. Vrijwilligers van de KNRM in Enkhuizen kwamen direct in actie en snelden zich richting het boothuis.

Kort nadat zij hun reddingsboten te water hadden gelaten, bleek het loos alarm. De rode vuurpijl was niet afgeschoten door een schipper in nood, maar door 'een paar grapjassen op de wal'. De redders keerden daarop terug naar huis, om de Sint Maarten-festiviteiten voort te zetten.

'Voorkom onnodige inzet'

Reden voor de KNRM te waarschuwen voor oneigenlijk gebruik van noodvuurwerk. "Noodvuurwerk is geen siervuurwerk", benadrukken de hulpverleners op hun website. "Gebruik het dus alleen als u echt in nood verkeerd en voorkom zo onnodige inzet van hulpdiensten."

Volgens een woordvoerder van de KNRM komt het 'gelukkig' niet vaak voor dat noodvuurwerk als siervuurwerk wordt gebruikt. Andersom gebeurt het vaker. "Dat siervuurwerk wordt aangezien voor noodvuurwerk."

Inleveren

Wie noodvuurwerk in bezit heeft waarvan de houdbaarheidsdatum is verstreken, wordt geadviseerd dat bij de leverancier of politie in te leveren.