NOORD-HOLLAND - Op 11 april 2017 reiken de provincie Noord-Holland en het Nationaal Comité 4 en 5 mei samen het Compliment voor een oorlogsmonument uit.

Een jury onder voorzitterschap van de commissaris van de Koning Johan Remkes heeft vandaag de vijf genomineerden voor deze prijs bekendgemaakt. De genomineerden zijn: de Stolpersteine (struikelstenen) in Alkmaar, het Herdenkingsmonument voor de Schaduwcorrectie mei 1995 in Enkhuizen, het Boek van de namen samen met het Vrijheidsbeeld te Heemstede, het Oorlogsmonument voor de gefusilleerden bij de Grote Kerk te Hoorn en monument Landswerf te Medemblik.

De provincie Noord-Holland telt meer dan 500 oorlogsmonumenten die herinneren aan de Tweede Wereldoorlog en/of oorlogssituaties en vredesoperaties daarna. De jury heeft de inzendingen beoordeeld op een aantal punten waaronder de wijze waarop het monument ‘levend’ gehouden wordt en de originaliteit van het verhaal. Daarnaast is gekeken hoe het beheer en behoud van het monument georganiseerd is voor nu en de toekomst. De prijs wordt uitgereikt in aanloop naar de Nationale Viering Bevrijding op 5 mei.

Uitreiking op 11 april 2017

Het 'Compliment voor een oorlogsmonument' wordt op 11 april uitgereikt in het gemeentehuis van Velsen. De winnaar ontvangt een sculptuur en 1000 euro ter ondersteuning van de activiteiten. De sculptuur is speciaal voor de gelegenheid ontworpen door de Noord-Hollandse kunstenares Marisol Niehof en symboliseert herdenking en bescherming. Ook worden korte videoportretten gemaakt van de vijf genomineerden. De verhalen krijgen ook een plek op de website www.oneindignoordholland.nl.

Nationale Viering Bevrijding

Noord-Holland is in 2017 gastprovincie voor de Nationale Viering Bevrijding. De provincie, gemeente Haarlem, Bevrijdingspop Haarlem en het Nationaal Comité 4 en 5 mei organiseren in aanloop naar 5 mei meerdere activiteiten. Het thema ‘De kracht van het persoonlijke verhaal’ staat centraal. Kijk voor meer informatie over de Nationale Viering Bevrijding in Noord-Holland op www.vrijheidnh.nl.