ENKHUIZEN - De feestdagen zijn weer in aantocht. Gezelligheid! En daarbij hoort minstens goede wijn, bier en champagne. Of toch niet?

Voor jongeren tot 18 jaar is het normaal om niet te drinken. Dat geldt dus ook voor het kerstdiner en oudejaarsavond. Een regel blijft alleen maar duidelijk als je consequent bent. Veel ouders worstelen nog met de leeftijdsgrens van 18 jaar en alcohol. Het is ook een lastig onderwerp. Heb jij al bedacht hoe je het gesprek met jouw puber aan gaat richting de aankomende feestdagen?

Tips voor ouders

 • De regel ‘geen alcohol onder de 18’ helpt!
  Jongeren die regels meekrijgen van hun ouders, beginnen later met drinken en drinken ook minder. Maak geen uitzonderingen, dus ook niet af en toe.
 • 2. Blijf betrokken bij jouw kind en stel vragen
  Verdiep je in wat jouw kind te zeggen heeft en leg de gevaren en schadelijke gevolgen van alcoholgebruik uit en waarom de wetgeving er is. Focus op de korte termijn risico’s.
 • Stimuleer positief gedrag
  Bedenk een beloning voor goed gedrag. Dit motiveert om het eerste alcoholgebruik uit te stellen.
 • Leer je puber om ‘nee’ te zeggen
  Zelfvertrouwen maakt het makkelijker om een drankje te weigeren onder druk van vrienden. Bereid lastige situaties samen voor en bedenk wat jouw kind kan zeggen zodat het makkelijker wordt om in het ‘echt’ nee te zeggen.
 • Geef zelf het goede voorbeeld
  En bied een feestelijk alcoholvrij drankje aan, bijvoorbeeld een Happy Drink (www.happydrinks.nl). Een goed voorbeeld heeft positief effect op het gedrag van kinderen.
 • Praat met andere ouders
  En probeer ook afspraken met hen te maken, bijvoorbeeld over regels en toezicht bij feestjes. Ouders staan samen sterker!