We moeten met zijn allen verduurzamen. Een manier waarop jij je steentje kan bijdragen is door het aanschaffen van een elektrische auto. Een elektrische auto gebruikt geen benzine, wat ervoor zorgt dat je niet hoeft te tanken. Een elektrische auto produceert geen uitlaatgassen en bovendien is deze ook nog eens goedkoper in verbruik. Ben jij van plan een elektrische auto aan te schaffen, maar weet je niet goed waar je op moet letten? Wij hebben een aantal dingen op een rijtje gezet waar je rekening mee moet houden.
Hoge aanschafprijs
Een struikelblok voor de meeste mensen: de hoge aanschafprijs van een elektrische auto. Een elektrische auto is in de meeste gevallen duurder dan een benzineauto. Dit kan ervoor zorgen dat het voor sommigen in eerste instantie niet mogelijk lijkt om een elektrische auto te kopen. Gelukkig zijn er manieren om dit te bekostigen. Zo kun je bijvoorbeeld in bepaalde gevallen 20.000 euro lenen. Dit is in de meeste gevallen voldoende voor de aanschaf van een elektrische auto. Daarnaast zijn er ook verschillende belastingvoordelen die wellicht van toepassing zijn op jouw situatie. Dit kan ook helpen om de aanschafprijs enigszins te drukken.
Denk goed na over de actieradius
Een ding waar je goed over na moet denken bij de aanschaf van een elektrische auto is de actieradius. Waar je bij een normale auto overal en nergens je tank bij kunt vullen, werkt het bij een elektrische auto iets anders. Er komen weliswaar steeds meer oplaadpunten bij, maar als je ergens in de middle of nowhere staat met een lege batterij, dan is het niet eenvoudig om een oplaadpunt te vinden. Ook duurt het opladen in veel gevallen een tijdje. Reken voor jezelf uit hoeveel kilometer je gemiddeld rijdt per dag en kies op basis hiervan een actieradius. Op dit gebied geldt: hoe hoger de actieradius, hoe duurder de auto.
Hoe kleiner de auto, hoe efficiënter
Bij benzineauto's geldt vaak dat kleinere auto’s minder verbruiken. Hoe minder massa de motor moet verplaatsen, hoe minder benzine er nodig is. Dit geldt ook voor elektrische auto’s. Als je geregeld met het hele gezin in de auto zit, dan is een klein autootje misschien niet zo praktisch, maar als je de auto vaak alleen maar gebruikt om naar je werk toe te rijden, dan loont het om een klein model te kiezen.
Waar laadt je de auto op?
Een oplaadpunt thuis is beslist een aanrader. Zo kun je de auto ‘s nachts opladen terwijl je ligt te slapen en start je de dag met een volle batterij. Kijk ook vooral waar er oplaadpunten in de buurt zijn. Dit kun je dan ook weer meenemen in je keuze voor een bepaalde actieradius.