ENKHUIZEN - In januari en februari heeft de gemeente Enkhuizen samen met cinema Enkhuizen een drieluik georganiseerd onder de noemer Duurzaamheid: Enkhuizen heeft het! De thema’s duurzaam voedsel, circulaire economie en ontwikkelingen in de scheepvaart werden één voor één uitgelicht. De gekozen opzet met sprekers en een documentaire sprak zeer aan en leverde volle zalen op. Wethouder Esther Heutink-Wenderich: “Met dit geslaagde drieluik ben ik zeer tevreden en kan hiermee ook het volgende stellen: Duurzaamheid: in Enkhuizen leeft het!”

Duurzaamheid vanuit vernieuwende perspectieven
Duurzaamheid is een belangrijk en tegelijkertijd ook een moeilijk vraagstuk. De uitdaging waar zowel de overheid als het bedrijfsleven voor staan is om in deze complexiteit de juiste keuzes te maken. Het drieluik bood vernieuwende perspectieven over duurzaamheid én liet inwoners van Enkhuizen kennismaken met een aantal praktische denkers en doeners die nadenken over hoe we vandaag aan de slag kunnen om de wereld van morgen leefbaar te houden.

Dichterbij dan gedacht

In Enkhuizen is duurzaamheid bij meerdere bedrijven gewoon een onderdeel van de bedrijfsvoering. Hiermee is duurzaamheid niet langer een onderwerp dat zich verderop afspeelt, het gebeurt juist dichterbij dan je wellicht dacht. Drie Enkhuizer bedrijven speelden een rol in deze serie thema avonden. Tijdens de eerste avond was het Syngenta die mede over voedsel sprak. Pipelife liet tijdens de tweede avond zien hoe circulair er met het Enkhuizer plastic wordt omgegaan en tot slot was het de beurt aan de Enkhuizer Zeevaartschool om te vertellen over hoe duurzame ontwikkelingen in de zeilvaart een rol kunnen hebben om het vuile vrachtverkeer schoner te maken.

Vervolg op drieluik?

Esther Heutink-Wenderich: “De opzet van het drieluik met drie keer een volle zaal, vernieuwende perspectieven op duurzaamheid, veel interactie met de aanwezigen én de samenwerking met Cinema Enkhuizen kunnen we zeer geslaagd noemen. We kijken of en hoe we een vervolg kunnen geven aan dit succesvolle project.”