ENKHUIZEN - Door middel van beleggingen kun je investeren in je toekomst, waarbij je geld investeert met de verwachting dat de waarde van deze investering toe zal nemen. Zo kun je op een leuke manier doen aan sparen, bijvoorbeeld door te investeren in aandelen van bedrijven. Echter, er zitten ook risico's vast aan beleggen, aangezien je inleg minder waard kan worden. Dit roept de vraag op wat de belangrijkste voor- en nadelen van beleggen in aandelen van bedrijven eigenlijk zijn.


Wat houdt beleggen in bedrijven precies in?

Door te beleggen in de aandelen van een bedrijf maak je een investering voor de toekomst. Het is verstandig om dit alleen met geld te doen dat je binnen de komende drie jaar niet nodig gaat hebben. Je kunt beleggen in aandelen, vastgoed of obligaties met de gedachte dat je investering meer waard gaat worden. Veel mensen spreiden hun geld over verschillende beleggingsopties, zodat bewegingen in de koers beter gecontroleerd kunnen worden.

Door je geld te spreiden, wordt ook je risico op geld- of waardeverlies verkleind. Hiervoor zijn beleggingsfondsen in het leven geroepen. Je kunt het hier bekijken bijvoorbeeld en kiezen in welke aandelen jij wilt investeren. Er zijn ruim 19.000 aandelen en 40 beurzen beschikbaar, waardoor je een wereldwijd bereik hebt.

De voordelen van beleggen in bedrijven

Beleggen in aandelen van bedrijven is één van de bekendste manieren van geld investeren. Je kunt op deze manier namelijk een beter rendement bereiken dan mogelijk is met een spaarrekening. Hierdoor wordt beleggen in aandelen een stuk aantrekkelijker dan sparen. Daarnaast krijg je stemrecht in de aandeelhoudersvergadering zodra je in het bezit bent van aandelen van een bedrijf. Hierdoor kun je in zekere zin invloed uitoefenen op de beslissingen en de richting van het desbetreffende bedrijf.

De nadelen van beleggen in bedrijven

Echter, beleggen is nooit zonder risico's en hier ontkomt beleggen in bedrijven ook niet aan. Je loopt namelijk een veel groter risico op het verliezen van geld dan bij sparen het geval is. Het is zelfs mogelijk om je hele inleg te verliezen. Aangezien de koers onzeker is en van de ene op de andere dag geheel kan omslaan, is deze mogelijkheid aanwezig.

Wanneer je in buitenlandse aandelen investeert, loop je nog een ander risico; het valutarisico. Dit wordt ook wel het wisselkoersrisico genoemd en houdt in dat wisselende koersen een winstmarge kunnen maken of breken.

Beleggen in de aandelen van een bedrijf kan veel winst opleveren, zeker wanneer je je geld verspreidt. Echter, er zitten ook altijd grote, onontkoombare risico's aan vast.