ENKHUIZEN - Van 17 mei tot 1 juni 2018 is de landelijke actie NIX zonder ID. Ook in Noord-Holland Noord wordt extra aandacht gevraagd voor het tonen van de identiteitskaart door jongeren en de leeftijdscheck door verkopers van alcohol en tabak. Minderjarige jongeren krijgen helaas nog te makkelijk alcohol en tabak mee.

Mysteryshoppers
Uit een regionaal nalevingsonderzoek naar de naleving van de leeftijdsgrens onder supermarkten, slijterijen, horecagelegenheden, cafetaria’s, thuisverkoopkanalen, sportkantines en overige verkooppunten blijkt dat 17-jarige mysteryshoppers bij 55,4% van de aankooppogingen alcohol mee kregen.

ID kaart tonen helpt
Als door de verstrekkers gevraagd werd naar de ID-kaart leidde dit in alle verkooppunten tot betere naleving van de leeftijdsgrens. Het vragen naar de ID-kaart helpt.

Vaak hebben jongeren die alcohol of tabak willen kopen niet altijd een ID bij zich of wordt er niet naar gevraagd. Voor verkopers is het moeilijk om de juiste leeftijd van jonge kopers in te schatten. Daarom is het een grote stap vooruit als het tonen van een ID bij de aankoop van alcohol of tabak helemaal normaal is.

Echt NIX onder 18
Jongeren worden daarom opgeroepen om uit zichzelf hun ID-kaart te laten zien bij de aankoop. Pas als het laten zien van een ID-kaart de norm wordt en jongeren ook écht niks meekrijgen als ze jonger zijn dan 18, kan alcohol en tabak onder de 18 aan banden worden gelegd.

Jongeren onder de 18 moeten immers beschermd worden tegen de schadelijke effecten van alcohol en tabak. Dat is dus echt een zaak van ons allemaal.