AMSTERDAM - "Zoals u weet is vanavond Peter R. de Vries neergeschoten. Op dit moment weten we alleen dat hij zwaargewond is en vecht voor zijn leven", aldus Femke Halsema, burgemeester van Amsterdam tijdens de persconferentie die om 23.00 werd gehouden. "Meer kunnen we u nog niet melden."


Rond 19.30 uur kwam er een melding van een schietincident nabij de parkeergarage aan de Lange Leidsedwarsstraat. De dader zou direct na het incident op de vlucht zijn geslagen. Al snel gonsde het van de geruchten dat het om Peter R. de Vries (64) zou gaan, ook omdat het nabij de studio van RTL Boulevard is. Vlak daarna wist Het Parool te bevestigen dat het inderdaad om de misdaadjournalist ging.

Binnen mum van tijd waren vele hulpdiensten ter plaatse. De Vries zou met hoge spoed per ambulance naar het ziekenhuis zijn gebracht. De politie en forensische opsporing deden uitgebreid onderzoek waarbij ook een helikopter werd ingezet die boven het centrum rondcirkelde.

Pakweg een uur later zou er op de A4 bij Leidschendam een auto zijn klemgereden. Hierbij zijn twee verdachten aangehouden waarvan één de vermoedelijke schutter is. Tevens is er iemand aangehouden in Amsterdam, maar de politie heeft nog niet bevestigd of dit verband houdt met de zaak.

Bij het Amsterdam UMC ziekenhuis staat veel bewapende politie buiten, maar ook hier is nog niet bevestigd of dit verband houdt met de zaak.